Klepe

Foto: Ilustracija
Sastojci za tijesto:
500 grama brašna
3 jaja
2 supene kašike ulja
mlaka voda
malo brašna za posipanje
sol
Za fil:
500 grama junetine
1 glavica crnog luka
so, biber
Za preljev:
250 grama kiselog vrhnja
malo jogurta
3 česme saransaka
slatka crvena paprika
50 grama maslaca
so
Priprema:
Od brašna, ulja, jaja i soli umijesiti tijesto sa dodatkom toliko vode da se dobije tvrđe tijesto od onog za pitu. Izradite glatko tijesto na podlozi posutoj brašnom.
Za to vrijeme narendajte luk, sameljite meso, dodajte malo soli i bibera po ukusu te malo vode i pomiješajte.
Razvijte tijesto kao za deblju jufku i režite ga po dužini i širini, da dobijete kvadrate 3×3 cm.
Na sredinu svakog kvadratića stavite malo smjese i preklapajte ih po dijagonali, kako biste dobili trokutiće. Lagano pritisnite po rubu, da se svi krajevi spoje.
Stavite u malo posoljenu i pouljenu proključalu vodu i kuhajte dok ne isplivaju.
Vadite u vatrostalnu posudu. Prelijte mješavinom vrhnja i jogurta.
Za to vrijeme rastopite maslac na tihoj vatri, dodajte malo slatke crvene paprike pa ovom mješavinom prelijte klepe.
Na samom kraju pospite sitno sjeckanim saransakom i poslužiti odmah.
Napomena: Klepe možete zapeći u rerni.
(Mostarski.ba/Gusto)

Šta je Balkan očekivao, a šta je od Trumpa dobio

BH Fanaticosi uzvraćaju Željkoviću: “Podobni sestrić ne treba brojati, nego otići!”

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Dodika

Otvoreno deseto izdanje konferencije ‘PR Media & Sport Days University of Mostar’

Nova krivična prijava protiv gradonačelnika Stoca Stjepana Boškovića





