Prijedlog za desert: Dobre stare hurmašice

35102

Hurmašice

Sastojci za tijesto:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo
Za agdu:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun

Priprema
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rendu (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Napomena
Agda se po želji može i skuhati.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Marušić Taekwondo Akademija vrlo uspješna na Poskok Kupu 2025.

  • Odličan nastup PK Velež na međunarodnom plivačkom mitingu “Bosna Piccolo Cup 2025”

  • Tradicionalni bokserski međunarodni Memorijalni turnir “Adis Spahić”

  • BIHAMK: Putevi prohodni, saobraća se po mokrom kolovozu

  • Kiša i jugovina

SB Banner 1

■ Povezano

  • Krzatma – mesna rapsodija trpeze

  • Pečene roga paprike

  • Slagana zeljanica od gotovih kora i bogatog nadjeva

  • Banana vafli