Krompirača / krompiruša

35118

Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom, kompirača ili krompiruša. Ova pita se brzo priprema i vrlo jednostavna je za pripremu.

Sastojci
500 grama glatkog brašna
50 mililitara ulja
So, biber
1 kilogram krompira
2 glavice luka
Voda

 

Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili izrendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s izrendanim lukom, pa sve dobro začiniti.

Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvijati kuglu tijesta u svim pravcima što tanje, razviti jufku. Premazati jufku sa malo ulja i po njoj rasporediti pripremljeni nadjev.

Urolati tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili napravite frkove.

Peći na 220 stepeni oko 30 minuta. Pečenu pitu preliti sa 100 mililitara slane vode i zapeći još nekoliko minuta.

Služiti uz jogurt, kajmak ili šta Vam je volja.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U subotu Festival pjevača amatera “Prvi glas Bijelog Polja”

  • U BiH danas sunčano, poslijepodne naoblačenje

  • Održana likovna kolonija u Počitelju

  • U mostarskim porodilištima u protekla 24 sata rođeno 11 beba

  • Dan roza trake u Mostaru

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja