Pripremite se za zimu i napravite domaći ajvar

35130

Sastojci:
4 1/2 kilograma roga paprika
1/2 litra sirćeta
1 3/4 kilograma patlidžana
4 komad ljutih feferona (ukoliko pravite ‘ljutu’ verziju ajvara)
Ulje 1 0/2 litra
1 veća glavica saransaka
po potrebi šećer
po potrebi sol

Priprema:
Očišćenom povrću u loncu, uz litar i po vode, dodajte sirćet, začine i kuhajte dok ne omekša.
Iscijedite i sameljite. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.

Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.

Pazite da pri punjenju ajvarom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.

Čuvajte na hladnom mjestu.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Raspisan tender za izgradnju vodovoda Gornji Zalik

  • Selektor Barbarez u fokusu ima fudbalera Dinama

  • Više od dvije trećine populacije ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina

  • Samo su juani vječni: Meta “puštala” prevarantske oglase

  • Forum o dječijim pravima u BiH: Djeca u središtu javnih politika

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Smokvara

  • Juneći gulaš za današnji ručak

  • Kompot od suhih šljiva