Pripremite se za zimu i napravite domaći ajvar

Sastojci:
4 1/2 kilograma roga paprika
1/2 litra sirćeta
1 3/4 kilograma patlidžana
4 komad ljutih feferona (ukoliko pravite ‘ljutu’ verziju ajvara)
Ulje 1 0/2 litra
1 veća glavica saransaka
po potrebi šećer
po potrebi sol
Priprema:
Očišćenom povrću u loncu, uz litar i po vode, dodajte sirćet, začine i kuhajte dok ne omekša.
Iscijedite i sameljite. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.
Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.
Pazite da pri punjenju ajvarom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.
Čuvajte na hladnom mjestu.
(Mostarski.ba)

CBBiH podsjeća: Rok za zamjenu novčanica izdatih od 1998. do 2009. do kraja ove godine

Udruženja žrtava o veličanju ratnih zločinaca na Palama: Šta radi Tužilaštvo BiH?

Delegirane sudije za mečeve Kupa BiH

Grad Mostar: Javni poziv za poljoprivredne proizvođače

Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena




