Višnjab

35180

Foto: Schreenshot

Višnjab je tradicionalna poslastica koja se često može vidjeti na hercegovačkim trpezama.

To je hladni desert koji se poslužuje u vrelim ljetnim danima.

Stariji kažu da uspješno skida temperaturu.

Sastojci
1200 ml vode
7-8 kašika šećera
7 kašika nešeste ili gustina
200 gr višanja

Vodu i šećer prokuhati te dodati očišćeno voće i kuhati 5 min. Prethodno odvojiti 1 čašu vode i umutiti nešestu ili gustin. U prokuhalu smjesu dodati nešestu ili gustin te ponovo vratiti na šporet i stalno mutiti 2-3 min.

Gotov desert izliti u zdelice (ovo je mjera za 6 zdjleica), rashladiti ga i poslužiti.

(Coolinarica)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Baletna predstava “Orašar” večeras u Mostaru

  • Rotary club Mostar i partneri iz Beča osigurali stipendije za štićenike Dječjeg doma Mostar

  • Danas za ručak brzo i lagano: Rižoto

  • Predstavljena knjiga “Potraga za izgubljenim znakovima postojanja-Hivzija Hasandedić 1915–2003”

  • Mostar: Pet godina Muzeja moderne umjetnosti

SB Banner 1

■ Povezano

  • Danas za ručak brzo i lagano: Rižoto

  • Domaća supa sa knedlama

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka