Višnjab

35180

Foto: Schreenshot

Višnjab je tradicionalna poslastica koja se često može vidjeti na hercegovačkim trpezama.

To je hladni desert koji se poslužuje u vrelim ljetnim danima.

Stariji kažu da uspješno skida temperaturu.

Sastojci
1200 ml vode
7-8 kašika šećera
7 kašika nešeste ili gustina
200 gr višanja

Vodu i šećer prokuhati te dodati očišćeno voće i kuhati 5 min. Prethodno odvojiti 1 čašu vode i umutiti nešestu ili gustin. U prokuhalu smjesu dodati nešestu ili gustin te ponovo vratiti na šporet i stalno mutiti 2-3 min.

Gotov desert izliti u zdelice (ovo je mjera za 6 zdjleica), rashladiti ga i poslužiti.

(Coolinarica)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Koncert grupe “Ko Su Ovi” sutra na platou Tepa u okviru Sajma obrtništva i turizma Mostar

  • Svjetski dan hrane: Zdrava ishrana nije luksuz, već pravo

  • Wizz Air širi letove iz Tuzle: Stiže nova linija za Bratislavu

  • U rijeci kod Prozora pronađeno biće iz davno zaboravljenog vremena

  • CIK potvrdio kandidatske liste: Šest kandidata u utrci za predsjednika RS-a

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja