Štrudla od jabuka u vanilija sosu

35243

Foto: Ilustracija

Sastojci

1 kilogram jabuka
grožđice
badem
Vanilin šećer, smeđi šećer, cimet, karanfilčići

Tijesto

300 grama brašna
1 jaje
50 grama maslaca
125 mililitra mlijeka
Mala kašika kvasca, brašna i šećera (aktivirati s malo mlake vode)
3 kašike šećera
Vanilin šećer i narendana korica limuna

Priprema

Za početak, u brašno je potrebno dodati aktivirani kvasac, umućeno jaje, šećer i koricu limuna. Maslac otopiti s mlijekom pa kada bude mlako, dodati u brašno. Umijesiti tijesto i ostaviti na toplo dva sata.

Punjenje

1 kilogram jabuka oguliti i isjeći na male kockice. Prebaciti ih u tavu pa dodati vanilin šećer, smeđi šećer, grožđice, sjeckane lješnjake, karanfilčiće i malo cimeta. Zatim pustiti da se sve lagano dinsta, da bi jabuke pustile sok. Potom ohladiti.

Tijesto premijesiti, razvući u pravougaonik i kroz sredinu rasporediti punjenje, a stranice isjeći na trakice. Trake ispreplesti i zatvoriti štrudlu. Nakon toga, premazati s malo umućenog jajeta, posuti smeđim šećerom i listićima badema.

Peći na 180 stepeni, 30 – 40 minuta (zavisno od peći).

Poslužiti toplo uz vanilija sos i / ili kuglu sladoleda od vanilije.

Bonjour

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Ismail Ćidić: Zapažanja nakon ukidanja američkih sankcija Dodiku i ostalima

  • U Centru za kulturu Mostar otvorena izložba fotografija Esada Ese Lukača

  • Bilić traži osnivanje registra onkoloških pacijenata

  • Siniša Skočibušić ostaje na čelu ZZJZFBiH još četiri godine

  • UEFA ekspresno kaznila Zrinjski i Savića

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe