Prijedlog za ručak – Šakavci

Sastojci
400 gr mljevenog mesa (junetina i teletina)
70 gr sredine hljeba
1 šoljica riže okruglog zrna
2-3 česme / režnja sitno sjeckanog saransaka
malo sitno rendane mrkve
malo mlijeka
ulje +1 kašika maslaca ili masla
3 veće glavice luka
paradajz pire /pelat ili vrhnje za kuhanje
začini: biber so, mješavina začina, suhi ili sitno sjeckani svježi majdonos, dimnjena paprika, celer, majčina dušica
Priprema
Meso dobro izraditi pa dodati hljeb natopljen u mlijeku, rižu, začine, saransak i mrkvu.
Ako je sve urađeno kako treba mesna masa će biti jako pogodna za oblikovanje šakavaca.
Formirati kuglice (šakavce) veličine većeg oraha.
U tavi ugrijati ulje+maslac pa dodati sitno sjeckani luk, posoliti, pobiberiti pa dinstati dok luk ne omekša i dobije lijepu zlatnu boju.
Na luk poredati šakavce i dodati vode do polovine visine šakavaca. Preliti sa 3-4 kašike tečnog paradajza.
Po vrhu staviti listiće celera, te ostale začine poklopiti i kuhati na umjerenoj temparaturi.
Povremeno pažljivo okrenuti šakavce da se riža skuha sa svih strana.
Sos, na kraju, ako je još rijedak, zgusnuti kašičicom brašna razmućenog u malo vode.
U sos umjesto paradajza pirea/pelati mozete umiješati vrhnje za kuhanje.
Umak od luka može se i miksati štapnim mixerom u glatku kremu.
(Coolinarica)

Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

Priština domaćin izložbe o razaranju džamija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

Pet hrvatskih stranaka napravilo dogovor: “Snažan politički zaokret”

U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije





