Patišpanja

35268

Sastojci

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo

ZA AGDU:
300 g šećera
200 ml vode
2 kriške limuna

Od pet jaja odvojiti žumance i bjelance. Bjelance umutiti u čvrst snijeg, a žumancima dodati šećer i dobro umutiti. Spojiti žumance i bjelance i izmiješati.

U drugoj posudi promiješati brašno i prašak za pecivo. Muteći mikserom, postepeno dodavati brašno jajima.

Smjesu izliti u nauljenu tepsiju veličine 20 x 35 cm.

Peći na 180 stepeni dok patišpanja ne porumeni, oko 15 minuta.

Kada je pečena, ostaviti da se malo ohladi i pripremiti agdu. U šerpi promiješati vodu i šećer, staviti da se kuha. Kada prokuha, urezati dvije kriške limuna i kuhati 10 minuta na laganoj temperaturi.

Vrelu agdu polako i ravnomjerno sipati preko hladne patišpanje.

Ostaviti oko 45 minuta da patišpanja lijepo upije agdu, pa rezati na kocke i posluživati.

(Coolinarica)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U Sarajevu svečano obilježeni Dan Republike Turske i 102. godišnjice osnivanja Republike Turske

  • VIDEO/ U Mostaru predstavljena monografija “GMO u poljoprivredi i šumarstvu”

  • Klub vijećnika Bošnjaka: Mevlana u “Staklenu banku”, izgradnja Hrvatskog kazališta na reviziju

  • EU donira zaštitnu opremu deminerskim timovima u BiH

  • Kruševo izbacilo Borac iz Kupa BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena

  • Tulumbe