Ajvar

Sastojci:
4 1/2 kilograma roga paprika
1/2 litra sirćeta
1 3/4 kilograma patlidžana
4 komad ljutih feferona (ukoliko pravite ‘ljutu’ verziju ajvara)
Ulje 1 0/2 litra
1 veća glavica saransaka
po potrebi šećer
po potrebi sol
Priprema:
Očišćenom povrću u loncu, uz litar i po vode, dodajte sirćet, začine i kuhajte dok ne omekša.
Iscijedite i sameljite. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.
Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.
Pazite da pri punjenju ajvarom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.
Čuvajte na hladnom mjestu.
(Mostarski.ba)
Zmajevi savladali Kipar na Bilinom polju za prvo mjesto u grupi
Erdogan: Evropa ne može osigurati svoju sigurnost bez Turske
Judaši mostarske Neretve osvojili pet medalja na Kupu Marjana u Splitu
Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH: Osigurati mir i vladavinu prava na čitavoj teritoriji države
Svečana atmosfera u Zenici pred meč sa Kiprom: Čelični grad ponovo živi za Zmajeve