Ajvar

35130

Sastojci:
4 1/2 kilograma roga paprika
1/2 litra sirćeta
1 3/4 kilograma patlidžana
4 komad ljutih feferona (ukoliko pravite ‘ljutu’ verziju ajvara)
Ulje 1 0/2 litra
1 veća glavica saransaka
po potrebi šećer
po potrebi sol

Priprema:
Očišćenom povrću u loncu, uz litar i po vode, dodajte sirćet, začine i kuhajte dok ne omekša.
Iscijedite i sameljite. Prebacite u tavu i pržite uz miješanje i konstantno dodavanje ulja.
Na samom kraju prženja dodajte 2.5 kašičice soli i po vlastitoj želji dodajte količinu šećera.

Tegle, prilikom pripreme ove zimnice u kojima će biti čuvan ajvar, su jako bitne. Trebaju biti hermetički zatvorene, a prije samog punjenja ajvarom trebaju biti dobro oprane, sterilizovane i osušene.

Pazite da pri punjenju ajvarom ne ostaje zrak između slojeva u tegli. Pri punjenju naspite ulje do vrha.

Čuvajte na hladnom mjestu.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Zmajevi savladali Kipar na Bilinom polju za prvo mjesto u grupi

  • Erdogan: Evropa ne može osigurati svoju sigurnost bez Turske

  • Judaši mostarske Neretve osvojili pet medalja na Kupu Marjana u Splitu

  • Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH: Osigurati mir i vladavinu prava na čitavoj teritoriji države

  • Svečana atmosfera u Zenici pred meč sa Kiprom: Čelični grad ponovo živi za Zmajeve

SB Banner 1

■ Povezano

  • Smokvara

  • Zapečena blitva s jajima i sirom

  • Mileram torta

  • Neizostavno jelo u domaćoj kuhinji/Sirnica