Čorba od krompira i prase

Foto: Ilustracija
Sastojci:
dvije kašike maslinovog ulja,
veći luk,
dva čehna saransaka,
četiri veća krompira,
dvije komada prase,
1,5 kocki supe od povrća,
lovorov list,
100 ml vrhnja za kuhanje.
Priprema:
Sitno isjeckajte luk i aransak. Krompir ogulite i isijecite na kockice, prasu prepolovite po dužini, dobro operite i isitnite. Kocku za supu rastvorite u litri tople vode.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite luk i saransak. Dodajte prasu i krompir, zajedno s listom lovora, dodajte dva decilitra supe i pustite da proključa.
Dodajte ostatak supe i krčkajte na srednjoj vatri dvadesetak minuta, dok krompir potpuno ne omekša.
Izvadite lovor, prebacite čorbu u blender i usitnite dok ne postane glatka i gusta. Vratite u posudu u kojoj se kuhala, dodajte pavlaku i pustite da se lagano kuha još pet minuta.
(Agencije)










