Categories: Recept 5/7|Published On: 27/3/2024|

Sultan kebab

Sastojci:

Fil
12listova gotove jufke
400g pilećih prsa
dvije glavice luka
dvije kašike paradajz pirea
jedna konzerva graška
dva patlidžana
malo crvene paprike
malo bibera
malo soli sa začinskim povrćem
malo timjana
malo soli

Sos
1 ½ kašika brašna
1 ½ čaša mlijeka (čaša 200ml)
dvije kašike putera
malo soli

Za posuti preko
200 gr rendanog sira (gouda)

Priprema: 

Patlidžan oprati, posušiti i izrezati na sitnije kockice.

Grašak oprati i ostaviti u cjediljku da se ocijedi.

U tavi zagrijati ulje i kockice patlidžana pržiti uz često miješanje da dobiju tamnožutu boju. Prženi patlidžan vaditi na kuhinjski papir da papir upije višak masnoće.

Pileća prsa oprati, posušiti i izrezati na trakice ili kockice. Luk oguliti, oprati i posušiti, izrezati na sitnije kockice.

U tavi zagrijati ulje i dodati luk, pa dinstati uz često miješanje na laganoj temperaturi da omekša. Na luk dodati pripremljena pileća prsa, kratko dinstati, dodati paradajz pire i sve začine. Dinstati da ispari tečnost.

Pileća prsa, prženi patlidžan i grašak sjediniti, pa lagano izmiješati. Ostaviti da se hladi.

Na manju zdjelicu jufku stavit preko do dna, polovicu druge jufke na kocku 2 put presaviti i stavit preko prve jufke do dna. Pripremljenim filom po 3 pune kašike puniti jufku. Krajevima jufke zatvorit fil.

Iz zdjelice pažljivo vaditi pune jufke, zatvorenu stranu okrenuti na dole i stavljat na namaščenu tepsiju. Potrosit sve jufke i fil.

Mlijeko usuti u manju šerpicu, dodati brašno, puter i sol, pa uz stalno miješanje sos kuhati da se zgusne. Vrućim sosom preliti jufke i peći na 180°C.

Preko pečenih jufki posuti rendani sir i na kratko vratiti u zagrijanu pekaru da se sir istopi i kratko zapeče.

(Agencije)

Related Posts