Miris mamine kuhinje: Ćufte
Jedno od onih jela koje će uvijek mirisati na “maminu kuhinju” jesu i ćufte.
Sastojci:
ćufte
1/2 kg mljevenog mesa
1 jaje
1 glavica luka sitno narezanog
1 česno bijelog luka sitno nasjeckano
2 kašike prezle
1 kašika ulja
so, biber, malo slatke paprike
sos
Kašika aleve paprike
3 čaše vode
Malo ulja
3 kašike brašna
so
kašika šećera
peršun
Priprema
Izmiješati sastojke za ćufte i ostaviti smjesu, prekrivenu prozirnom folijom, najmanje pola sata u frižideru, a zatim oblikovati loptice željene veličine. Kad pravite loptice, najbolje je da vam ruke budu mokre – tako se smjesa neće lijepiti za dlanove.
Za sos je potrebno prvo napraviti zapršku – prepržiti brašno na ulju (pripazite da ne zagori) i polako dodavati vodu. Zatim dodati alevu papriku i šećer i pustiti da provri. Kad provri, dodati ćufte – jednu po jednu, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati tako 40-ak minuta. Deset minuta prije kraja, dodati peršun.
Ćufte, naravno, najbolje idu uz pire krompir koji možete napraviti tako što ćete oguliti krompir, koji će se najbrže skuhati ako ga narežete na komade kao za gulaš – ali pripazite, premali komadi upit će previše vode tokom kuvanja, zbog čega neće biti tako fini kada počnete da ih gnječite. Dodajte sol u vodu u kojoj se kuha krompir i kuhajte ga 25-30 minuta. Iscijedite, dodajte malo putera i mlijeka i “zgnječite” komade – nemojte koristiti mikser ili blender, jer će pire biti ljepljiv. Ako želite, možete dodati i malo milerama, a ukućane će iznenaditi sjajan ukus ako dodate i malo bijelog luka.
Radiosarajevo
Džeko doputovao u Sarajevo, sutra predaje prijedlog za dodjelu Šestoaprilske nagrade Ismailu Barlovu
Održan sastanak javnih poštanskih operatera u Mostaru
Zašto je iznos “državna tajna”: Penzioneri u FBiH saznaju koliko će novca dobijati tek kad im legne prva uplata
Vatrogasna vozila iz Živinica idu na najveće afričko tržište
Udruženje poslodavaca traži zamrzavanje doprinosa na platu