Cvijet koji podstiče ljubav: Čaj od jasmina

92487

Jasmin (Jasminum) je rod biljaka iz porodice maslina – oleaceae sa preko 200 pojedinačnih vrsta. Ovu biljku nazivaju i cvijetom sretnog braka.

Njegov spektar djelovanja najviše je orijentisan na čovjekovo psihičko stanje, podstiče optimizam i euforiju, preporučuje se osobama kojima su izraženi poremećaji vezani uz stres i depresiju.

Cvjetovi jasmina se koriste u proizvodnji parfema i ulja, a upravo ulje biljke jasmin pomaže kod različitih stanja: apatija, depresija, bolovi, ravnodušnost, postnatalna depresija, impotencija, frigidnost, njega kože i nedostatak samopouzdanja.

U masaži i kupci jasmin je izvrstan za opuštanje živčanog sistema, te za probleme PMS-a, menopauze i menstruacije. Budući da sadrži veću količinu kofeina, pazite da ne pretjerate s količinom. Dovoljne su vam dvije do tri šolje čaja od jasmina dnevno. Također, nemojte ga piti kasno navečer prije spavanja.

Dobrobiti čaja od jasmina: regulira holesterol, čuva zdravlje srca, ublažava bolove u želucu, pomaže kod proljeva, smanjuje tegobe dijabetesa, ublažava nesanicu, pridonosi mršavljenju i regulaciji težine, smanjuje razine stresa, ublažava anksioznost i depresiju, poboljšava cirkulaciju sprečava prehladu i gripu, jača imunitet.

Ovaj čaj ublažava bolove u zglobovima, djeluje protuupalno, smanjuje oticanje i upalu zglobova. Čaj od jasmina je djelotvoran kod smanjivanja stresa i anksioznosti. Sam miris jasmina djeluje umirujuće na nervni sistem, poboljšava raspoloženje te smanjuje broj otkucaja srca.

Pomoć kod prehlade i gripe

Jasmin ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje te pomaže kod sprečavanja prehlade i gripe. Osim toga, ubrzava oporavak nakon bolesti i jača imuni sistem.

Čaj od jasmina suzbija loše bakterije te potiče rast dobrih bakterija koje su nužne za zdravlje probavnog sistema, ali i općenito za optimalno funkcioniranje organizma.

Kombinacija zelenog čaja i čaja od jasmina pomaže u regulaciji težine i mršavljenju. Ova dva čaja ubrzavaju metabolizam, potiču sagorijevanje masti i pridonose gubitku kilograma.

Čaj od jasmina podiže nivo „dobrog“ i snižava nivo „lošeg“ holesterola, koji je povezan sa srčanim oboljenjima i povećanim rizikom od srčanog udara.

 

Sastojci:
50g sušenih cvjetova jasmina,
3dl vruće vode,
med

Priprema:

1. Prokuhajte 300 ml vode .
2. Dodajte 1 – 2 čajne kašičice suhih cvjetova jasmina u vruću vodu (temperature oko 90 °C). Ako koristite mješavinu sa zelenim čajem, upotrijebite pola čajne kašice zelenog čaja i pola čajne kašike jasminovog čaja.
3. Poklopite posudu i ostavite 5 – 10 minuta.
4. Procijedite čaj u šoljice i poslužite, ako volite slatko dodajte malo meda.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Mozgalica koja će vam probuditi želju za ljetom: Možete li sve pse pronaći za 20 sekundi?

  • Džeko doputovao u Sarajevo, sutra predaje prijedlog za dodjelu Šestoaprilske nagrade Ismailu Barlovu

  • Održan sastanak javnih poštanskih operatera u Mostaru

  • Zašto je iznos “državna tajna”: Penzioneri u FBiH saznaju koliko će novca dobijati tek kad im legne prva uplata

  • Vatrogasna vozila iz Živinica idu na najveće afričko tržište

SB Banner 1

■ Povezano

  • Biber meso

  • Bosanski lonac

  • Japrak – hercegovačka delicija

  • Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo