Đuveč od bamije

Sastojci:
800 g teletine bez kosti,
200 g luka,
tri niza bamije,
200 g riže,
300 g paradajza,
200 g zelene paprike,
malo mljevene crvene paprike, 100 ml ulja, so, biber u zrnu.
Priprema:
1. Teletinu operite i nasjeckajte na komade. Luk sitno nasjeckajte i na 80 ml vrelog ulja ispržite da dobije zlatnožutu boju.
2. Na to dodajte mljevenu papriku i meso, posolite i dinstajte. Zatim pomalo dolijevajte vodu da meso ostane napola mekano.
3. Rižu ispržite na 20 ml ulja da postane staklasta. Tada složite u zemljani lonac, meso stavite u sredinu, a oko njega rižu.
3. Bamiju prokuhajte u slanoj vodi, kojoj ste dodali malo sirćeta i ocijedite. Zelenu papriku bez sjemena izrežite na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz. Posolite i dodajte biber u zrnu. Sve to zalijte prokuhanom vodom i pecite u srednje ugrijanoj pekari oko 90 minuta.
(Vaša kuharica)