Farmaceut upozorio: Pijete li ove lijekove, izbjegavajte čokoladu

74043

Foto: Ilustracija

Generalni direktor apoteke Yurek Pharmacy, Peter Yurek, upozorio je da čokolada u kombinaciji s nekim lijekovima može biti opasna.

– Ko ne voli čokoladu? Ukusna je, utješna i prepuna zdravih spojeva koji snižavaju krvni pritisak, smanjuju upale i jača snagu mozga. Ali prije nego što se najedete “u ime zdravlja”, provjerite svoje lijekove. Neke kombinacije mogu biti opasne – istakao je farmaceut.

Kakao i čokolada su blagi psihostimulansi i sadrže kofein. Što je čokolada tamnija, to sadrži više kofeina.

– Za većinu nas to je dobro, ali može pojačati učinke stimulansa kao što su Ritalin i Adderall ili umanjiti dejstva sedativa kao što su Ambien (zolpidem) ili Lunesta. Također, može povećati nuspojave lijekova za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) – dodao je farmaceut.

Čokolada također, kako navodi, sadrži derivat aminokiseline zvan tiramin, koji se nalazi i u crnom vinu, nekim sirevima i pivu, a može izazvati oštre skokove krvnog pritiska kod onih koji uzimaju antidepresive inhibitore monoaminooksidaze (MAO) kao što su Nardil (fenelzin), Parnate (tranilcipromin) ili Manerix (moklobemid).

– Upravo ta interakcija može biti opasna – upozorio je Yurek.

Čokolada sadrži dovoljno masti da se suprotstavi lijekovima za snižavanje holesterola kao što su Lipitor ili Crestor.

Također može potaknuti oslobađanje prirodnog histamina u tijelu te uzrokovati migrene kod nekih ljudi.

– Čokolada može učiniti nesteroidne protivupalne lijekove poput ibuprofena (Advil) i naproksena (Aleve) manje djelotvornim i potaknuti želudac na prekomjernu proizvodnju kiseline te tako uzrokovati neugodne probavne probleme – istakao je stručnjak te je otkrio da čokolada može usporiti zgrušavanje krvi.

– Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, antikoagulante poput varfarina ili antitrombocite poput aspirina, trebali biste znati da čokolada, poput bijelog luka, može usporiti zgrušavanje krvi te povećati rizik od modrica i krvarenja. Nezaslađena tamna čokolada ima značajne zdravstvene prednosti, ali iznenađujuće interakcije s lijekovima. Razgovarajte sa svojim farmaceutom o svim mogućim interakcijama između hrane i vaših lijekova. Trebali biste znati kada vaša hrana radi protiv vas, čak i kada je to ukusna čokolada – rekao je Yurek.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Beograd odbio učešće na prvom susretu Zajedničke komisije Kosova i Srbije za nestale osobe

  • Nova godina donosi nove projekte: Zeljković najavio izgradnju 18 terena

  • Iskusni srednji bek Anes Halebić ponovo član RK Velež

  • Gazi Husrev-begova biblioteka obilježila 488. godišnjicu

  • Hamas pozitivno odgovorio na nacrt sporazuma o primirju u Gazi

SB Banner 1

■ Povezano

  • ZZJZFBiH – U borbi protiv karcinoma vrata materice ključna je imunizacija protiv HPV

  • Hladna stopala mogu biti ozbiljan znak zdravstvenih problema

  • Infekcija slična gripi puni bolnice u RS

  • Šta kažu stručnjaci: Kada je najzdravije piti kafu?