Hurmašice

35076

Foto: Ilustracija

Hurmašice

Sastojci za tijesto:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
brašna po potrebi
pola praška za pecivo
Za agdu:
9 šoljica šećera
11 šoljica vode
1 limun

Priprema
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rendu (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Napomena
Agda se po želji može i skuhati.

(Mostarski.ba)

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Savez odbio prodati karte BH Fanaticosima

  • Video: Zabranjeno pušenje objavilo video spot za pjesmu „Pravda za Vedrana“

  • FK Velež stao uz Edu Vehabovića: Njihove uvrede govore samo o njima

  • Džumhur u osmini finala turnira u Atini serije ATP 250

  • Vijeće ministara BiH sutra o uredu glavnog pregovarača i nacrtu budžeta za 2025. godinu

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena