Hurme: Od najsočnijih do najzdravijih

U zdravstvenom i nutritivnom smislu, hurme se smatraju najzdravijim voćem na planeti. Ovo voće se smatra pravom riznicom vitamina, odlične su za odrasle, ali i za djecu, a zbog uticaja na zdravlje preporučuju ga i stručnjaci.
Hurma ili datula, vrsta je voća koja se uglavnom najviše konzumira za vrijeme muslimanskog mjeseca posta, Ramazana. Islamsko učenje govori da je post najbolje prekinuti hurmom. Zbog njihovog značaja za vrijeme Ramazana donosimo vam nekoliko najpopularnijih sorti.
Ajwa hurma je vrlo slatkog ukusa i imaćete ukus glatkoće u ustima kada je jedete. Suha je, ali mekana i vjeruje se da ova vrsta hurme ima ljekovita svojstva.
Postoji priča o proroku koji tvrdi da će osoba koja jede sedam Ajwa hurmi svakog jutra biti zaštićena od magije, kao i otrova, dok ne padne noć.
Ajwa hurme su poznate kao super-hrana i divno ih je jesti. Ove hurme možete kupiti i u kraljevskoj veličini, a one imaju vrlo izražen ukus cimeta. Takođe su jedne od najskupljih hurmi koji možete kupiti.
Ambera hurme su vrlo visokog kvaliteta i poznate su po pozamašnoj veličini, kao i po svojoj ljekovitoj moći. Potiču iz regiona Medina u Saudijskoj Arabiji. Smatraju se jednim od najljepših od svih hurmi Medine. Mekane su i mesnate, a takođe su i jedne od najvećih od svih hurmi Medine.
Barhi hurme su veoma bogate i imaju ukus vrlo sličan karameli, smeđem šećeru, maslacu ili sirupu. Vrlo su krhke, kasno sazrijevaju i ujedno su najmanje od svih hurmi. Ove hurme imaju čvrstu kožicu koja postaje žuto-smeđa. Kada hurma bude spremna za branje, njena kožica će biti zlatno smeđe nijanse. Hrskave su kada su žute, a mekane kada su smeđe. Ukusne su u obje varijante.
Dayri hurme su teške i slatkastog su ukusa. Veličine su srednje do velike i duguljastog su oblika. Imaju crvenu kožicu i mekano meso, a kada sazriju, kožica će biti jantarne boje. Kada je zrela postaće zlatno smeđa. Veoma je slična Barhi hurmama, a takođe sazrijeva kasno u sezoni.
Hurma Deglet Noor u prevodu znači „hurma noći“ ili “noćna hurma”. Ova vrsta hurme se smatra polusuhom i vrlo je slatkog i nježnog ukusa. Ima „pravi“ ukus hurme. Ima kožicu koja sazrijeva od jantarne nijanse do vrlo tamno smeđe i savršena je za kuhanje. Sazrijeva kasno u sezoni.
Ova posebna sorta hurme čini oko 95% svjetske proizvodnje. Hurme Deglet Noor smatraju se „kraljicom svih urmi“ i vrlo su mekane.
Sušene hurme sazrijevaju na suncu, tačno na drvetu. Imaju dug rok trajanja od 12 mjeseci ili više. Takođe ih možete zamrznuti da zadrže svoj ukus do pet godina. Sušene hurme su izuzetno dobre za zdravlje. Sadrže oko 5 grama vlakana i oko 3 grama proteina po porciji i imaju lijep jak i prepoznatljiv ukus. Sadrže vitamin K i C, kao i gvožđe, kalcijum i vitamine B. Takođe su odličan izvor energije.
Halawy hurme su mekane hurme koje imaju ukus meda ili karamele. Male su do srednje veličine, a sazrijevaju oko sredine sezone. Imaju zlatno-smeđu kožicu, a meso je nježno. One su naboranije od ostalih vrsta hurmi i imaju vrlo bogat ukus karamele. Rastopiće se u ustima i savršene su za ljubitelje karamele. Koriste se u mnogim slanim jelima i odlično se slažu sa sirevima, pa su odličan dodatak svakoj konzumaciji vina i sira.
Iteema hurme su iz Alžira i vrlo su slatke. Imaju jantarnu boju i duguljastog su oblika. Takođe su prilično velike veličine.
Kalmi hurme su suhe, ali bogate, a porijeklom su iz Omana. Veoma su popularne tokom ramazanskih svečanosti. One su crne boje i obično su cilindričnog oblika. Vrlo su male veličine. Sadrže puno kalijuma i minerala, a mogu se čak koristiti i za sprječavanje i prevenciju mnogih bolesti, poput dijabetesa. To su možda najtraženije hurme na Bliskom istoku, jer imaju baš pravu količinu slatkoće.
Khadrawy hurme su mekane i slatke, ali ne i preslatke. Narandžasto-smeđe su boje, a zatim sazrijevaju u svjetlo-smeđe. Velike su i duguljaste, a meso ostaje čvrsto tokom procesa sazrijevanja. Imaju poželjnu teksturu, kao i ukus. Najbolje ih je jesti svježe, a sazrijevaju sredinom sezone.
Khola hurme imaju vrlo sladak ukus sličan karameli. Veoma su ljepljive kad su svježe ubrane i često se jedu uz arapsku kafu. Oni imaju “labavu” kožicu, a porijeklom su iz oblasti Al Kharj i Al Kaseem u Saudijskoj Arabiji. Zlatno smeđe su boje sa nešto prozirnijom kožicom. Predivna su poslastica, a sadrže i antioksidante, minerale i vlakna. Ne sadrže masti, natrijum i holesterol. Odlična su grickalica za brzo podizanje nivoa energije.
Khudri hurme su tamnosmeđe boje i imaju naboranu kožu. One su slatke i dostupne su u malim, kao i velikim veličinama. Često se izvoze jer dugo drže svježinu, a takođe su i jeftine. Sadrže kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, folnu kiselinu i vitamine. Sadrže i vlakna, a mnoga istraživanja su dokazala da su izuzetno dobre za zdravlje, jer čuvaju organizam od razvoja malignih bolesti. Takođe su odlične za jačanje slabog srca.
Mabroom hurme se smatra vrhunskim kvalitetom i prirodno je bogata mineralima, kao i antioksidantima. Žvakaste su teksture i vrlo slatke. Beru se tokom jula i avgusta, a za Mabroom hurme postoje tri faze berbe. One su poslastica i savršeno su slatke. Tanje su i duže od većine hurmi. Priča se da brunejski sultan daje kutiju ovih dekadentnih hurmi svakom pripadniku svog muslimanskog naroda tokom Ramazana.
Maktoom hurme su izuzetno velike, a takođe imaju i debelu kožu. Kožica je crvenkasto-smeđe boje, a malo su slatke. Idealne su za ljude koji uživaju u hurmama, ali ne vole da budu pretjerano slatke.
Medjool hurme su veoma bogate, slatke i ukusne. Imaju meku kožicu i vlaknastu teksturu. Velike su, dugačke oko tri centimetra, a ponekad čak i vrlo velike, a dok sazrijevaju od jantarne boje postaju crvenkasto-smeđe. Veoma su vlažne i savršene su za jelo kada su svježe ubrane. Medjool hurme su dobro poznate u većini prodavnica. Imaju vrlo ljepljivu unutrašnjost i nude dekadentni ukus karamele. Idealne su za upotrebu u receptima kao što su šejkovi, kolači i torte ili energetske pločice.
Migraf hurme veoma su popularne u južnom Jemenu zbog svog visokog kvaliteta. Zlatne su boje jantara i velike su veličine. Preporučuje se da jedete nekoliko migraf hurmi dnevno kako biste iskoristili blagodati i hranljive sastojke koje ove hurme nude.
Safawi hurme su mesnate i crne boje. One su slatke i pune vitamina. Uzgajaju se u Medini, a poznate su po mnogim ljekovitim blagodatima. Ako ih jedete na prazan stomak, mogu ukloniti stomačne parazite. Takođe su veoma bogate mineralima.
Saghai hurme se uzgajaju u Rijadu. Nisu mekane, već su prilično hrskave i imaju smeđu boju. Na vrhovima su žute i takođe su naborane. Veoma su ukusne i mnogi koji ih jednom probaju imaju tendenciju da ih ponovo kupe.
Saidy hurme su popularne u Libiji i vrlo su ukusne i slatke. Uzgajaju se u vrlo vrućim klimatskim uslovima gdje imaju tendenciju da zaista uspjevaju.
Polumekane hurme se ne beru kada su zrele. Ustvari, beru se dok su nezrele. Imaju čvrsto meso, a neke polumekane hurme uključuju Medjool, Deglet Noor i Zahidi hurme.
Mekane hurme beru se kada su nezrele i mekane, a hurme Barhi su samo jedan primjer mekanih hurmi.
Sukkari hurme su slatke i hrskave, a takođe su i visokokvalitetne. One su hranljive i imaju ljekovita svojstva. Mogu čak i da spriječe karijes. Dobar su izvor energije i smanjuju nivo holesterola. Potiču iz regije Al Kaseem u Saudijskoj Arabiji. Sukkari znači slatko, što je upravo glavno obilježje ovih hurmi. One se takođe nazivaju „kraljicama hurmi“.
Thoory hurme su suhe i slatke. Imaju orašast ukus i zovu ih “hljebne hurme” jer su idealne za pečenje. Veličine su srednje do velike i duguljastog oblika. Zlatno-smeđe su boje, a sazrijevaju kasno u sezoni. Thoory hurme se smatraju suhim hurmama i imaju čvrstu kožicu žvakaste teksture. Prilično su popularne u Alžiru. Ljepljive su, ali ne baš toliko ljepljive kao druge hurme. Thoory hurme se dobro slažu sa granolom, žitaricama i muslijem, jer nisu toliko vlažne da će ostatak sastojaka učiniti namočenim kada se pomiješaju.
Warehouse hurme su veoma popularne i vrlo su velike veličine. Imaju malo sjeme i jedna su od skupljih sorti hurmi koje možete kupiti. Vrijedne su tražene cijene, a sadrže puno proteina.
Zahidi hurme su slatke i imaju šećerni ukus. Polusuhe su i srednje veličine. Takođe imaju glatku i sjajnu kožicu zlatno-žute boje. Pune su sirupa, a možete ih koristiti za kuhanje. Takođe čine odličnu grickalicu. One imaju tendenciju da rano sazriju i dobro se drže. Takođe se nazivaju „Nobility“ (plementite), a u sredini sadrže veliko sjeme. Ove hurme imaju hrskavo i vlaknasto meso i obično se prerađuju u proizvode od hurmi ili se pakuju u obliku narezanih hurmi.
Sve vrste hurmi sadrže visok nivo šećera, u zavisnosti od sorte i stepena zrelosti.
Hurme sadrže šećere, minerale i vitamine saharozu, glukozu, fruktozu, skrob, proteine i vlakna, te hranljive minerale kao što su kalijum, sumpor, fosfor, gvožđe, natrijum, cink i magnezijum, pored vitamina (A – B – C – E ). Što se tiče kore od hurme, one sadrže flavonoide, koji djeluju kao antioksidansi.
(Agencije)
Spasilačka akcija u dolini Neretvice: Policija i dobrovoljci izvukli zaglavljene njemačke turiste
Bh. teniser osvojio turnir u Hrvatskoj
Velež remizirao u Posušju
Sud BiH sutra raspisuje potjernicu, da li će se Stevandič vratiti u BiH?
Šta je zvučni top koji je, prema svemu sudeći, korišten sinoć tokom beogradskih protesta
■ Povezano
Veliki uspjeh za BiH: Farmaceutkinja Dragana Milaković osvojila Međunarodnu nagradu za medicinska istraživanja
Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika: Rano otkrijte, zaštitite zdravlje bubrega
Prednosti konzumacije kafe
Opasan TikTok izazov stigao u naše škole: Vijeće roditelja poziva na preventivno djelovanje