Ideja za iftarsku poslasticu

98288

Foto: Instagram

Ukoliko vam treba ideja za slatki dio iftara, onda je recept za ekmek kadaif idealan za vas. On je poznat i kao kremasti kadaif.
Bh. food blogerica Armina Memić je navela potrebe sastojke: 200 grama kadaifa (pola vrećice), 200 grama isjeckanih oraha, 125 grama rastopljenog maslaca, 500 mililitara slatkog vrhnja ili slatke pavlake, 500 mililitara mlijeka, četiri kašike šećera, dva pudinga od vanilije, dvije šlag kreme koje trebate umutiti s 200 mililitara mineralne vode.

Za agdu vam je potrebno 500 grama šećera, šest šoljica vode i kašičica limunovog soka.

Priprema

Kadaif rasporedite po tepsiji pa dodajte isjeckane orahe i prelijte maslacem. Zagrijte rernu na 150 stepeni i pecite kadaif otprilike pola sata.

Stavite agdu da prokuha. Nakon toga je kuhajte još 10 minuta. Dodajte limunov sok. Kada kadaif bude ispečen, sačekajte 10 minuta da se ohladi pa ga prelijete agdom i ponovo ostavite da se ohladi.

Kremu ćete napraviti tako što ćete 500 mililitara slatkog vrhnja, 250 mililitara mlijeka i četiri kašike šećera staviti da prokuha. U 250 mililitara mlijeka izmiješajte puding pa dodajte vrhu i mlijeku koje je prethodno prokuhalo.

Dobro promiješajte, prelijte kadaif i ostavite ga da se ohladi. Na kraju dodajte šlag kremu. Prijatno!

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Koncert grupe “Ko Su Ovi” sutra na platou Tepa u okviru Sajma obrtništva i turizma Mostar

  • Svjetski dan hrane: Zdrava ishrana nije luksuz, već pravo

  • Wizz Air širi letove iz Tuzle: Stiže nova linija za Bratislavu

  • U rijeci kod Prozora pronađeno biće iz davno zaboravljenog vremena

  • CIK potvrdio kandidatske liste: Šest kandidata u utrci za predsjednika RS-a

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja