Klepe – kuhano tijesto punjeno mesom

Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno klepe su kuhano tijesto punjeno mesom.
Sastojci:
500 g brašna
2 jajeta
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2-3 čehna saransaka
1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake
soli i bibera po želji
maslac
1 kašikica crvene paprike
Priprema:
Kao prvo potrebno je prosijati brašno kako bi se uklonile nečistoće, dodati sol po želji, zatim jaja i žumanjak pa dodavajući vodu i ulje umijesiti tijesto.
Tijesto zamotati u celofan i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.
Dok tijesto stoji u hladnjaku – pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i popaprite po želji, i dodajte sitno narezani luk (ako možete naribani ili usitnjeni u multipraktiku) te sve dobro pomiješajte.
Ostaviti tako začinjeno meso da ostoji 20 minuta.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i na dobro pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u oblik velikog pravokutnika, preporučeno je da tijesto bude debljine od 2 do 3 mm. Rezačem (za pizzu, nožem ili nečim sličnim) režite kocke veličine cca 7×7 cm.
Stavite cca 2-3 litre vode u lonac da zakipi. U vodu stavite malo soli i ulja.
Na sredinu svake kocke stavite pripremljeno meso. Količinu procijenite tako da možete “preklopiti” kocku tijesta u trokut. Prije zatvaranja kocke u trokut rub premažite bjelanjkom (koji je ustvari ljepilo za tijesto).
Kada voda u loncu zakipiti spustite klepe na 3-4 minute u uzavrelu slanu vodu. Pazite da ne bude natrpano puno klepa. Preporučujemo da stavljajte po 5 komada, ili zavisno o širini lonca. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu da plivaju, a onda ih izvadite šupljikavom žlicom kako bi voda ostala u loncu.
Postoji više načina posluživanja, odnosno finalne pripreme klepa, od kojih smo probali 3 (za početak usitnite saransak i izmiješajte ga s vrhnjem):
a) Na tavi zagrijati maslac, dodajte jednu po jednu klepu, lagano dolijevajte po malo vode u kojoj su se klepe kuhale. Nakon 5 minuta pirjanja (pripazite da ne zagore) dodajte 2-3 kašike vrhnja (s saransakom) na svaku, po želji i mljevenu slatku crvenu papriku.
b) Drugi način je da ugrijete rernu na cca 180 stupnjeva celzijusa, posložite klepe u maslacem dobro namazani pekač ili protvan, zalijte s vrhnjem (s saransakom) i pospite s mljevenom paprikom. Pecite cca 15-20 minuta.
c) Klepe koje ste izvadili iz kipuće vode poslužite na tanjure i premažite s vrhnjem (s saransakom) i pospite mljevenom crvenom paprikom.
Klepe se uvijek poslužuju vruće !
(Agencije)
NPM: U petak predstava “Hasanaginica”
EU poručila Izraelu da je novi val napada na Gazu ‘neprihvatljiv’
Saznajte šta ukazuje na usporen metabolizam
Počela proizvodnja privatne svemirske stanice Starlab, lansiranje 2028. godine
Federalni sud: Ukidanje USAID-a vjerovatno neustavno, blokirano dalje rezanje sredstava