Klepe – kuhano tijesto punjeno mesom

35107

Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno klepe su kuhano tijesto punjeno mesom.

Sastojci:
500 g brašna
2 jajeta
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2-3 čehna saransaka
1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake
soli i bibera po želji
maslac
1 kašikica crvene paprike

Priprema:
Kao prvo potrebno je prosijati brašno kako bi se uklonile nečistoće, dodati sol po želji, zatim jaja i žumanjak pa dodavajući vodu i ulje umijesiti tijesto.

Tijesto zamotati u celofan i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.

Dok tijesto stoji u hladnjaku – pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i popaprite po želji, i dodajte sitno narezani luk (ako možete naribani ili usitnjeni u multipraktiku) te sve dobro pomiješajte.

Ostaviti tako začinjeno meso da ostoji 20 minuta.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i na dobro pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u oblik velikog pravokutnika, preporučeno je da tijesto bude debljine od 2 do 3 mm. Rezačem (za pizzu, nožem ili nečim sličnim) režite kocke veličine cca 7×7 cm.
Stavite cca 2-3 litre vode u lonac da zakipi. U vodu stavite malo soli i ulja.

Na sredinu svake kocke stavite pripremljeno meso. Količinu procijenite tako da možete “preklopiti” kocku tijesta u trokut. Prije zatvaranja kocke u trokut rub premažite bjelanjkom (koji je ustvari ljepilo za tijesto).

Kada voda u loncu zakipiti spustite klepe na 3-4 minute u uzavrelu slanu vodu. Pazite da ne bude natrpano puno klepa. Preporučujemo da stavljajte po 5 komada, ili zavisno o širini lonca. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu da plivaju, a onda ih izvadite šupljikavom žlicom kako bi voda ostala u loncu.

Postoji više načina posluživanja, odnosno finalne pripreme klepa, od kojih smo probali 3 (za početak usitnite saransak i izmiješajte ga s vrhnjem):

a) Na tavi zagrijati maslac, dodajte jednu po jednu klepu, lagano dolijevajte po malo vode u kojoj su se klepe kuhale. Nakon 5 minuta pirjanja (pripazite da ne zagore) dodajte 2-3 kašike vrhnja (s saransakom) na svaku, po želji i mljevenu slatku crvenu papriku.

b) Drugi način je da ugrijete rernu na cca 180 stupnjeva celzijusa, posložite klepe u maslacem dobro namazani pekač ili protvan, zalijte s vrhnjem (s saransakom) i pospite s mljevenom paprikom. Pecite cca 15-20 minuta.

c) Klepe koje ste izvadili iz kipuće vode poslužite na tanjure i premažite s vrhnjem (s saransakom) i pospite mljevenom crvenom paprikom.

Klepe se uvijek poslužuju vruće !

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Žestok udar na Egipćanina jer je zbog vjere odbio nositi LGBT traku: “Reklamirao je kockarnice na dresu”

  • Na scenu se vraća Ford Escort Mk1 u restomod formi s benzinskim motorom i ručnim mjenjačem

  • Čemu služi VAR u Bosni i Hercegovini? Gigović u VAR sobi poništio Sarajevu čist gol

  • Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio izmjene zakona o povratu PDV-a na kupovinu prve nekretnine

  • Etika kakvu svijet ne poznaje: Šef japanske banke najavio kako će smanjiti svoju platu za 30 posto

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Bajadera

  • Prijedlog za ručak/Sarma

  • Izljevak (sa jogurtom i saransakom)