Klepe – kuhano tijesto punjeno mesom

35107

Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno klepe su kuhano tijesto punjeno mesom.

Sastojci:
500 g brašna
2 jajeta
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2-3 čehna saransaka
1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake
soli i bibera po želji
maslac
1 kašikica crvene paprike

Priprema:
Kao prvo potrebno je prosijati brašno kako bi se uklonile nečistoće, dodati sol po želji, zatim jaja i žumanjak pa dodavajući vodu i ulje umijesiti tijesto.

Tijesto zamotati u celofan i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.

Dok tijesto stoji u hladnjaku – pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i popaprite po želji, i dodajte sitno narezani luk (ako možete naribani ili usitnjeni u multipraktiku) te sve dobro pomiješajte.

Ostaviti tako začinjeno meso da ostoji 20 minuta.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i na dobro pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u oblik velikog pravokutnika, preporučeno je da tijesto bude debljine od 2 do 3 mm. Rezačem (za pizzu, nožem ili nečim sličnim) režite kocke veličine cca 7×7 cm.
Stavite cca 2-3 litre vode u lonac da zakipi. U vodu stavite malo soli i ulja.

Na sredinu svake kocke stavite pripremljeno meso. Količinu procijenite tako da možete “preklopiti” kocku tijesta u trokut. Prije zatvaranja kocke u trokut rub premažite bjelanjkom (koji je ustvari ljepilo za tijesto).

Kada voda u loncu zakipiti spustite klepe na 3-4 minute u uzavrelu slanu vodu. Pazite da ne bude natrpano puno klepa. Preporučujemo da stavljajte po 5 komada, ili zavisno o širini lonca. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu da plivaju, a onda ih izvadite šupljikavom žlicom kako bi voda ostala u loncu.

Postoji više načina posluživanja, odnosno finalne pripreme klepa, od kojih smo probali 3 (za početak usitnite saransak i izmiješajte ga s vrhnjem):

a) Na tavi zagrijati maslac, dodajte jednu po jednu klepu, lagano dolijevajte po malo vode u kojoj su se klepe kuhale. Nakon 5 minuta pirjanja (pripazite da ne zagore) dodajte 2-3 kašike vrhnja (s saransakom) na svaku, po želji i mljevenu slatku crvenu papriku.

b) Drugi način je da ugrijete rernu na cca 180 stupnjeva celzijusa, posložite klepe u maslacem dobro namazani pekač ili protvan, zalijte s vrhnjem (s saransakom) i pospite s mljevenom paprikom. Pecite cca 15-20 minuta.

c) Klepe koje ste izvadili iz kipuće vode poslužite na tanjure i premažite s vrhnjem (s saransakom) i pospite mljevenom crvenom paprikom.

Klepe se uvijek poslužuju vruće !

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • NPM: U petak predstava “Hasanaginica”

  • EU poručila Izraelu da je novi val napada na Gazu ‘neprihvatljiv’

  • Saznajte šta ukazuje na usporen metabolizam

  • Počela proizvodnja privatne svemirske stanice Starlab, lansiranje 2028. godine

  • Federalni sud: Ukidanje USAID-a vjerovatno neustavno, blokirano dalje rezanje sredstava

SB Banner 1

■ Povezano

  • Zapečena blitva s jajima i sirom

  • Mileram torta

  • Neizostavno jelo u domaćoj kuhinji/Sirnica

  • Banana vafli