Categories: Biznis|Published On: 27/10/2022|

Igor Nuždić je najbolji barmen u BiH!

Barmeni i oni koji imaju želju da to postanu imali su priliku učestvovati u takmičenju za najbolje barmene Bosne i Hercegovine, koje se održalo u Mostaru. Od 13 vrsnih takmičara iz cijele zemlje, titulu najboljeg i najkreativnijeg ponio je Igor Nuždić iz Posušja.

Igor je pobijedio na osnovu ocjena stručnog žirija kojeg su činili: Oliver Krešić, brand manager Jack Daniel’s BiH, Denis Memić iz MD Academy Sarajevo i Miro Kljajić, Giffard brend ambasador iz Hrvatske.

Zapažene rezultate u bartendingu – pripremi i miješanju pića, te posluživanju na što specifičniji način uz stvaranje posebne atmosfere za šankom imali su Marin Jelčić iz Čapljine, koji je osvojio drugo mjesto te Viliam Selak iz Banjaluke, koji je osvojio treće mjesto.

Gentleman Sour by Gentleman Jack prvo je takmičenje ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini, te je njegovo drugo izdanje okupilo kremu barmenske zajednice iz zemlje. Uslovi koji su morali ispuniti prijavljeni barmeni jesu autorski twist klasičnog whiskey soura, te korištenje Gentleman Jacka tokom pravljenja koktela. Održano je u mostarskom glubu Golden Cube.

“Cilj ovogodišnjeg takmičenja bilo je poticanje maštovitosti u svakom od prijavljenih takmičara, mijenjanje paradigme koktel takmičenja u BiH i ispisivanje novih stranica historije domaćeg bartendinga. Troje najboljih će dobiti vrijedne nagrade, vrhunsku edukaciju i nezaboravno druženje uz gospodina Jacka i ekipu”, istakao je Oliver Krešić, brand manager Jack Daniel’s BiH.

Jack Daniel’s ovim projektom želi ojačati i unaprijediti barmensku scenu u BiH, te približiti najstariji originalni brand whiskeya i njegovu porodicu bh. zajednici.

Zanimljivo je da prvi službeni zapis o whiskey sour koktelu datira od prije gotovo 150 godina. Prvi put je zvanično spomenut 1870. godine u Waukesha Plain Dealeru, novinama iz američke države Wisconsin. Kao i mnogi drugi klasici, svoju popularnost potvrđuje kroz stoljeća i osvježava generacije ljubitelja koktela.

Osnovni recept najčešće se sastoji od burbona, limunovog soka, šećera i bjelanjka, a varijacije u dodacima i zamjenskim sastojcima su nebrojene. Ne postoji koktel bar na svijetu koji u svojoj ponudi nema bar neku sour varijantu, kao što ni ne postoji barmen koji nema svoj recept za ovaj koktel, saopćili su organizatori.

(Mostarski.ba)

Related Posts