Iznenađujući izvori kalcija: 10 namirnica koje nadmašuju mlijeko

Kalcij je najzastupljeniji mineral u našem tijelu – gradi kosti i zube, ali i pomaže srcu, mišićima i živcima da pravilno rade.
Ako ga ne unosimo dovoljno, tijelo ga uzima iz kostiju, što s vremenom slabi njihovu čvrstoću, piše cuvajzdravlje.ba.
Koliko kalcija treba unositi?
Odrasli: oko 1000 mg dnevno
Žene 50+ i osobe 70+: 1200 mg
Djeca i tinejdžeri: 1300 mg
Mnogi ne unose dovoljno kalcija jer ne jedu raznovrsno, ali dobra vijest je da postoji mnogo zdravih i ukusnih izvora – ne samo mlijeko!
Top 10 izvora kalcija
Sjemenke
Maka, chia i sezam – samo 1 kašika maka daje oko 15% dnevne potrebe. Bogate su i zdravim mastima.
Sir
Parmezan je rekorder – 100 g sadrži preko 1000 mg kalcija!
Jogurt
U 100 g ima oko 13% dnevnih potreba, plus korisne probiotske kulture.
Sardine i losos
Zahvaljujući jestivim kostima, sadrže velike količine kalcija i omega-3 masnoća.
Bademi
100 g sadrži oko 25% dnevne doze. Odlični su i za srce i mozak.
Zeleno lisnato povrće
Kelj i blitva su bolji izbor od špinata jer se kalcij iz njih lakše apsorbuje.
Mlijeko
Klasičan i još uvijek najbolji izvor – oko 150 mg kalcija na 100 ml, uz vitamine A i D.
(Mostarski.ba)
Otvorena izložba “Dizajn – moć komunikacije” autora Antonija Džolana
Iznenađujući izvori kalcija: 10 namirnica koje nadmašuju mlijeko
U znak poštovanja prema Halidu Bešliću odgađaju se koncerti Petra Graše u Mostaru i Sarajevu
U Parizu ministarski sastanak arapskih i zapadnih zemalja o mirovnom planu za Gazu
‘Rat’ naftnih kompanija za tržište aviogoriva u BiH