Japrak
Japrak je tradicionalno jelo Hercegovine, izvorno je jelo iz Turske. Sprema se od raštike, kupusa raštike.
Sastojci
500-600 g mljevenog mesa (junetina, teletina)
1 glavica luka-sitno isjeckati
2 česme / čehne saransaka
1 mala šolja riže
2 kašike paradajz pirea
Majdonos isjeckan
sol, biber, mješavina začin, crvena paprika
malo ulja i tople vode
kupus raštika
Priprema
U posudu staviti mljeveno meso, dodati mu luk i saransak (bijeli luk), rižu, začine, malo ulja i tople vode, pa sve sastojke dobro rukom sjediniti.
Odrezati drške kupusu, oprati ga i staviti u šerpu, preliti toplom vodom i neka prokuha.
Prosuti vodu u kojoj se kupus obario, te ga preliti hladnom vodom. Svaki list kupusa treba pripremiti za motanje japraka. Ukoliko su listovi veći, rukom ih otkinuti na dva dijela, a ako su manji samo sa vrha kupusa prema unutra odrezati deblji dio drške.
List staviti na dlan ruke, da ravna strana bude gore i na nju staviti kašiku smjese od mesa. Kupus uvijati od sebe prema prstima u manju rolnu.
Krajeve i obje strane uviti unutra i japrak blago stisnuti. Zavijene japrake slagati u pouljenu šerpu.
Kada smo svu smjesu od mesa potrošili i složili japrake, poklopiti ih manjim tanjirem i zaliti vrućom vodom ili mesnim temeljcem.
Kuhati na laganoj vatri, da se pihtija.
Povremeno dodavati vruću vodu. Pred sami kraj dodati pire od paradajza i napraviti zapršku.
Gotov japrak nikada nema puno tečnosti.
Posluživanje
Japrak poslužiti sa pire krompirom ili rižom uz jogurt, pavlaku ili mileram.
(Mostarski.ba)
CZ HNK: U više od 10 sela u Konjicu pomoć još nije došla zbog ogromnih šteta na putevima
Google olakšava korisnicima da zaštite podatke u slučaju krađe mobitela
Nastavlja se čišćenje nanosa u dolini Neretve, trenutno nema posljedica po hidroelektrane
Smrčenjaci bez vode, radovi na mreži
CZ HNK: I dalje se radi na raščišćavanju puteva u Drežnici