Juneća džigerica u saftu
Sastojci
600 g juneće džigerice ili po želji
1 šolja mlijeka
5 kašika maslinovog ulja
3 kom luka ( veći, izrezati na listiće)
2 čehna saransaka
2 kašike majdonosa sitno sjeckan
sol, biber, lovorov list, crvena paprika u prahu
1 kašika senfa
2 kašike paradajz pirea
Džigericu izrezati na manje komadiće i potopiti je u mlijeko.
U dubokoj tavi zagrijati ulje, dodati izrezan luk, bijeli luk i sa malo soli i šećera, dinstati. Džigericu ocijediti iz mlijeka i dodati na dinstani luk, pustiti da se prži, po malo dodavati vode kad zatreba. Pred kraj dodati sve začine, paradajz pire, lovor , bijelo vino i neka se još krčka 15 minuta.
Toplo poslužiti uz prilog:kuhani krompir, pire krompir, rižu.
(Coolinarica)