Kalja-“Mostarska kalja”
Kalja, tradicionalno jelo u Mostaru, u regionu i šire poznato upravo po tom nazivu „Mostarska kalja“.
Sastojci:
1kg svježeg kupusa
500g janjećeg ili telećeg mesa
200g mrkve
150g luka
1 kašika maslaca
100g zelene paprike
100g krompira
1 kašika paradajz sosa
4 kašike ulja
so
1 kašika začina tipa vegete
biber
3 česme / češnja saransaka
Priprema
Kupus očistite, razrežite po dužini na 4 do 6 kriški, izvadite korjen i uronite u posoljenu kipuću vodu.
Kuhajte 2 minuta i izvadite.
Meso isjecite na veće komade i na zagrijanom ulju kratko propržite sa svih strana.
Dodajte sitno naseckani luk, mrkvu na kolutove, papriku i krompir narezanu na kockice i sve zajedno dinstajte uz dodavanje manjih količina vode.
Dodajte začin, so i kupus, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat.
Na kraju umješajte razmućeni paradajiz sos i dodajte nasjeckani saransak i biber.
Posluživanje
Poslužite toplo kao samostalno jelo.
Savjet
Da ublažite miris kupusa pri kuhanju, dodajte majdonosa / peršuna.
(Mostarski.ba)
Crna Gora danas u Jablanicu šalje tim obučen za traganje i spašavanje iz ruševina
Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji obilježava 30. godišnjicu
Crveni križ Konjic: Obavještenje za donacije
Dosta magle i niske oblačnosti po kotlinama i uz riječne tokove, na Bjelašnici 2 stepena
Bh. nogometaši počinju pripreme za mečeve Lige nacija