Kalja-“Mostarska kalja”

34976

Foto: Ilustracija

Kalja, tradicionalno jelo u Mostaru, u regionu i šire poznato upravo po tom nazivu „Mostarska kalja“.

Sastojci:
1kg svježeg kupusa
500g janjećeg ili telećeg mesa
200g mrkve
150g luka
1 kašika maslaca
100g zelene paprike
100g krompira
1 kašika paradajz sosa
4 kašike ulja
so
1 kašika začina tipa vegete
biber
3 česme / češnja saransaka

Priprema
Kupus očistite, razrežite po dužini na 4 do 6 kriški, izvadite korjen i uronite u posoljenu kipuću vodu.
Kuhajte 2 minuta i izvadite.
Meso isjecite na veće komade i na zagrijanom ulju kratko propržite sa svih strana.
Dodajte sitno naseckani luk, mrkvu na kolutove, papriku i krompir narezanu na kockice i sve zajedno dinstajte uz dodavanje manjih količina vode.
Dodajte začin, so i kupus, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat.
Na kraju umješajte razmućeni paradajiz sos i dodajte nasjeckani saransak i biber.

Posluživanje
Poslužite toplo kao samostalno jelo.

Savjet
Da ublažite miris kupusa pri kuhanju, dodajte majdonosa / peršuna.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • WHO planira uvoziti do 600 kamiona pomoći dnevno u Gazu

  • U Pompeji pronađeno staro kupatilo, arheolozi iznenađeni

  • U BiH s krajem novembra bilo 321.912 nezaposlenih osoba

  • Nove sankcije SAD-a za organizatore neustavnog Dana RS-a i podršku Dodikovoj finansijskoj mreži

  • Selektor Francuske objavio spisak košarkaša za utakmice protiv Hrvatske i BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Japrak – hercegovačka delicija

  • Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo

  • Zimska voćna torta

  • Krompirača/krompiruša