Klepe

35057

Foto: Ilustracija

Sastojci:
500 g brašna,
1 jaje, so, voda.

Nadjev:
500 gr mljevenog mesa,
malo luka,
so, biber,
0,5 l jogurta ili pavlake,
1 čehno saransaka, ulje, voda.

Priprema:
Od brašna, jajeta i malo soli s vodom zakuhajte tijesto i razvucite jufku debljine 1-2 mm. Tijesto treba da je tvrdo.
Razvijenu jufku izrežite na kvadratiće oko 6 cm ili na pravougaonike.

Mesu dodajte luk, posolite, pobiberite i izmiješajte. Ruke nakvasite vodom i fino oblikujte loptice veličine lješnika.
Fil postavite u ugao kvadratića jufke te srolajte, a krajeve prstima slijepite. Klepe ubacite u ključalu vodu i kuhajte oko 10 minuta, dok ne isplivaju na površinu.

Polako ocijedite vodu te složite klepe u duboku pomašćenu tepsiju, začinite zagrijanom masnoćom i ubacite u rernu da se zapeku.
U pavlaku (ili jogurt) stavite čehno saransaka te polijte klepe ovom mješavinom.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • “Abdićevci” presuđeni za ratni zločin

  • Suspendovan Igor Štimac!

  • Tuga: Na terenu preminuo Mladen Žižović

  • Uspješan nastup članova Karate kluba “Dračevice” na NEVESINJE OPEN 2025

  • Neretva Čeljevo jesenji šampion Kantonalne lige HNK

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bosanski lonac

  • Kompot od suhih šljiva

  • Sultan kebab

  • Gurabije, kolači koji mirišu na stara vremena