Klepe

Foto: Ilustracija
Sastojci:
500 g brašna,
1 jaje, so, voda.
Nadjev:
500 gr mljevenog mesa,
malo luka,
so, biber,
0,5 l jogurta ili pavlake,
1 čehno saransaka, ulje, voda.
Priprema:
Od brašna, jajeta i malo soli s vodom zakuhajte tijesto i razvucite jufku debljine 1-2 mm. Tijesto treba da je tvrdo.
Razvijenu jufku izrežite na kvadratiće oko 6 cm ili na pravougaonike.
Mesu dodajte luk, posolite, pobiberite i izmiješajte. Ruke nakvasite vodom i fino oblikujte loptice veličine lješnika.
Fil postavite u ugao kvadratića jufke te srolajte, a krajeve prstima slijepite. Klepe ubacite u ključalu vodu i kuhajte oko 10 minuta, dok ne isplivaju na površinu.
Polako ocijedite vodu te složite klepe u duboku pomašćenu tepsiju, začinite zagrijanom masnoćom i ubacite u rernu da se zapeku.
U pavlaku (ili jogurt) stavite čehno saransaka te polijte klepe ovom mješavinom.
(Agencije)










