Koji su sve benefiti cvekle: Bitna za cjelokupan organizam

86960

Foto: Ilustracija

Mnogo je namirnica koje doprinose poboljšanju zdravlja organizma ukoliko se svakodnevno konzumiraju. Među njima izdvaja se cvekla koja u sebi sadrži mnoge hranjive vrijednosti korisne za probavu i kardiovaskularni sistem.

Cvekla je dostupna tokom cijele godine, a ističe se kao izvor vlakana, folate i kalija. Njene hranjive vrijednosti doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora i podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema te pospješuju rad mišića.

Cvekla je sportašima korisna zbog njihovog djelovanja na kardiovaskularni sistem jer ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari u tijelu pomažući im u bržem oporavku i za bolju mišićnu funkciju.

Preporučena količina konzumiranja cvekle je jedna dnevno, a prekomjerno konzumiranje može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu i gasova.

Cveklu je moguće konzumirati na razne načine, a preporučuje se da se jede sirova u salatama. Osim toga ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Ko bi mogao naslijediti Irfana Buzu na klupi Rođenih?

  • Sadik Sadiković: Liječnik za sva vremena

  • Mostar: Otvoren ekskluzivni ženski frizerski salon She hair & beauty

  • Na Šehidskom mezarju Rakita obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima Vlasenice

  • Sporazumni prekid saradnje: Irfan Buz više nije trener Veleža

SB Banner 1

■ Povezano

  • Šta je narkolepsija i kako prepoznati ovaj poremećaj ?

  • Svjetski dan hemofilije – Život s poremećajem krvarenja ne bira spol

  • Istraživanje otkrilo iznenađujuće benefite probiotika

  • Tri čaja za bolju probavu i energiju