Koji su sve benefiti cvekle: Bitna za cjelokupan organizam

86960

Foto: Ilustracija

Mnogo je namirnica koje doprinose poboljšanju zdravlja organizma ukoliko se svakodnevno konzumiraju. Među njima izdvaja se cvekla koja u sebi sadrži mnoge hranjive vrijednosti korisne za probavu i kardiovaskularni sistem.

Cvekla je dostupna tokom cijele godine, a ističe se kao izvor vlakana, folate i kalija. Njene hranjive vrijednosti doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora i podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema te pospješuju rad mišića.

Cvekla je sportašima korisna zbog njihovog djelovanja na kardiovaskularni sistem jer ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari u tijelu pomažući im u bržem oporavku i za bolju mišićnu funkciju.

Preporučena količina konzumiranja cvekle je jedna dnevno, a prekomjerno konzumiranje može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu i gasova.

Cveklu je moguće konzumirati na razne načine, a preporučuje se da se jede sirova u salatama. Osim toga ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Konferencija u Sarajevu – BiH i Crna Gora se suočavaju s istim velikodržavnim pretenzijama iz Srbije

  • Mostar: Plesom protiv ovisnosti

  • Sinoć u punoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru u sjajnoj atmosferi neponovljivi Zijah Sokolović odigrao predstavu „Međuigre od 0-24“.

  • Jablanica: Nastavljeni radovi na uređenju lokaliteta za postavljanje kontejnerskog naselja

  • U Parizu danas svečanost otvaranja katedrale Notr Dam u kontekstu političke krize

SB Banner 1

■ Povezano

  • Bebini prvi koraci, čarolija razvoja i radosti u vašem domu

  • Ove prerađene namirnice su zaista dobre za vas

  • Ovih sedam namirnica koje pružaju osjećaj sitosti bez dodatnih kalorija

  • Ova tri mliječna proizvoda mogu štetiti zdravlju