Koji su sve benefiti cvekle: Bitna za cjelokupan organizam

86960

Foto: Ilustracija

Mnogo je namirnica koje doprinose poboljšanju zdravlja organizma ukoliko se svakodnevno konzumiraju. Među njima izdvaja se cvekla koja u sebi sadrži mnoge hranjive vrijednosti korisne za probavu i kardiovaskularni sistem.

Cvekla je dostupna tokom cijele godine, a ističe se kao izvor vlakana, folate i kalija. Njene hranjive vrijednosti doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora i podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema te pospješuju rad mišića.

Cvekla je sportašima korisna zbog njihovog djelovanja na kardiovaskularni sistem jer ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari u tijelu pomažući im u bržem oporavku i za bolju mišićnu funkciju.

Preporučena količina konzumiranja cvekle je jedna dnevno, a prekomjerno konzumiranje može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu i gasova.

Cveklu je moguće konzumirati na razne načine, a preporučuje se da se jede sirova u salatama. Osim toga ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • U Mostaru održana panel diskusija o zaštiti novinara

  • Šminka se stadion “Rođeni” pred predstojeću sezonu

  • Za 7 dana počinje naplata na novom parkingu u Centru 2

  • Poruka mira majki Srebrenice iz Memorijalnog centra

  • Mobizz 2025: Povezivanje ljudi, ideja i informacija

SB Banner 1

■ Povezano

  • Frižider nije najbolje mjesto za skladištenje paradajza, evo kako ćete ga održati svježim

  • Odobren prvi lijek protiv malarije za novorođenčad i malu djecu

  • Banane – odličan saveznik u borbi protiv pušenja

  • Ljetna vitaminska bomba za zdravlje