Koji su sve benefiti cvekle: Bitna za cjelokupan organizam
Mnogo je namirnica koje doprinose poboljšanju zdravlja organizma ukoliko se svakodnevno konzumiraju. Među njima izdvaja se cvekla koja u sebi sadrži mnoge hranjive vrijednosti korisne za probavu i kardiovaskularni sistem.
Cvekla je dostupna tokom cijele godine, a ističe se kao izvor vlakana, folate i kalija. Njene hranjive vrijednosti doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora i podržavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema te pospješuju rad mišića.
Cvekla je sportašima korisna zbog njihovog djelovanja na kardiovaskularni sistem jer ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari u tijelu pomažući im u bržem oporavku i za bolju mišićnu funkciju.
Preporučena količina konzumiranja cvekle je jedna dnevno, a prekomjerno konzumiranje može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu i gasova.
Cveklu je moguće konzumirati na razne načine, a preporučuje se da se jede sirova u salatama. Osim toga ukusan i zdrav način je priprema soka od cvekle.
(Agencije)
Konferencija u Sarajevu – BiH i Crna Gora se suočavaju s istim velikodržavnim pretenzijama iz Srbije
Mostar: Plesom protiv ovisnosti
Sinoć u punoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru u sjajnoj atmosferi neponovljivi Zijah Sokolović odigrao predstavu „Međuigre od 0-24“.
Jablanica: Nastavljeni radovi na uređenju lokaliteta za postavljanje kontejnerskog naselja
U Parizu danas svečanost otvaranja katedrale Notr Dam u kontekstu političke krize