Krompirača / krompiruša

Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom, kompirača ili krompiruša. Ova pita se brzo priprema i vrlo jednostavna je za pripremu.
Sastojci
500 grama glatkog brašna
50 mililitara ulja
So, biber
1 kilogram krompira
2 glavice luka
Voda
Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili izrendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s izrendanim lukom, pa sve dobro začiniti.
Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvijati kuglu tijesta u svim pravcima što tanje, razviti jufku. Premazati jufku sa malo ulja i po njoj rasporediti pripremljeni nadjev.
Urolati tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili napravite frkove.
Peći na 220 stepeni oko 30 minuta. Pečenu pitu preliti sa 100 mililitara slane vode i zapeći još nekoliko minuta.
Služiti uz jogurt, kajmak ili šta Vam je volja.
(Mostarski.ba)

Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

Priština domaćin izložbe o razaranju džamija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

Pet hrvatskih stranaka napravilo dogovor: “Snažan politički zaokret”

U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije





