Krompirača / krompiruša

35118

Jedna od popularnijih pita u bosanskoj kuhinji svakako je pita s krompirom, kompirača ili krompiruša. Ova pita se brzo priprema i vrlo jednostavna je za pripremu.

Sastojci
500 grama glatkog brašna
50 mililitara ulja
So, biber
1 kilogram krompira
2 glavice luka
Voda

 

Priprema:
Zamijesiti tijesto od brašna, soli, ulja i malo mlake vode, oblikovati u veliku kuglu i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

Krompir očistiti, sitno nasjeckati ili izrendati, isprati nekoliko puta i pomiješati s izrendanim lukom, pa sve dobro začiniti.

Na pobrašnjenoj podlozi najprije malo razvaljati, a kasnije razvijati kuglu tijesta u svim pravcima što tanje, razviti jufku. Premazati jufku sa malo ulja i po njoj rasporediti pripremljeni nadjev.

Urolati tijesto i spiralno staviti u okruglu tepsiju podmazanu s malo ulja, ili napravite frkove.

Peći na 220 stepeni oko 30 minuta. Pečenu pitu preliti sa 100 mililitara slane vode i zapeći još nekoliko minuta.

Služiti uz jogurt, kajmak ili šta Vam je volja.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nikšić u Mostaru predložio da se tunel Prenj preimenuje u ‘I’

  • Priština domaćin izložbe o razaranju džamija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

  • Mostar se oprašta od devetnaestogodišnjeg Dine Marića

  • Pet hrvatskih stranaka napravilo dogovor: “Snažan politički zaokret”

  • U Mostaru otvoren prvi Repair Cafe zapadnog Balkana: Promocija cirkularne ekonomije

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac

  • Smokvara