Smokvara

Foto: Mostarski.ba
Smokvara tradicionalna hercegovačka slastica omiljena je među ovdašnjim stanovništvom. Ime je dobila po obliku sušene presovane smokve, ili po pekmezu od smokava.
Za dobru smokvaru osim spretnih ruku potrebno je i:
250 grama masla , 250 mililitara vode, 250 grama šećera, brašna koliko je potrebno, polovina od toga pšeničnog griza, jaje, malo kukuruznog brašna za natiranje.
Za šerbe je potrebno 250 grama pekmeza od smokava (ili šećera) , 250 mililitara vode.
Maslo, voda i šećer se izmiješaju i stave da prokuhaju, te se doda malo sode bikarbone.
Kada je smjesa prokuhala, skine se i sipa brašno i pšenični griz u omjeru 1:1/2 sve dok se masa ne zgusne. Zatim se može dodati i jaje.
Od napravljenog tijesta uz natiranje kukuruznim brašnom formiraju se kolačići u obliku raspljoštene smokve ili elipstastog oblika. Slažu se u zamašćenu tepsiju, preko sredine zarežu nožem te peku.
Pečena smokvara se izvadi i ostavi na hlađenje.
Za to vrijeme skuha se šerbe i vrućim zalije smokvara, pokrije i pusti da šerbe upije.
(Mostarski.ba)
Sevdah na Dunavu u subotu u Linzu
Otkrijte tajnu savršenog paradajza: samo jedan dodatak za puniji ukus
Udruženje “Zajedno za naš grad” podržava pohod Harisa Novalića u Srebrenicu
Vlada HNK-A: Gradovima i općinama za lokalne ceste 1.650.000,00 KM
Inspektori u akciji: Krenule velike kontrole u turizmu i ugostiteljstvu širom FBiH