Krzatma – mesna rapsodija trpeze

Krzatma je tradicionalno bosansko jelo.
Prema vrsti sastojaka koji se koriste za pripremanje ovog ukusnog jela, u Bosni i Hercegovini danas je poznato više od desetak različitih vrsta krzatmi koje se služe u ugostiteljskim objektima i domaćinstvima.
Sastojci:
Teleća ili juneća rebra: 1 kg
Crveni luk: 400 gr
2 kašike mjšanog začina
Riža: 300 gr
Biber : 1 kašikica
Dimljena crvena paprika: 1 kašikica
Ulje: 1 dl
Priprema:
Meso isjeći na komade (veličina po želji).
Crveni luk sitno nasjeckati pa ispržiti na ulju, posoliti, zatim dodati meso i ispržiti meso da porumeni.
Dodati malo vode i dinstati na laganoj temperaturi oko 2 sata.
Kada je meso gotovo odvojiti od kosti, pa dodati malo dimljene crvene paprike, sve pomiješati i servirati na podlogu od riže.
Po želji dekorisati sa začinskim biljem.
(Mostarski.ba)










