Krzatma – mesna rapsodija trpeze

119553

Krzatma je tradicionalno bosansko jelo.

Prema vrsti sastojaka koji se koriste za pripremanje ovog ukusnog jela, u Bosni i Hercegovini danas je poznato više od desetak različitih vrsta krzatmi koje se služe u ugostiteljskim objektima i domaćinstvima.

Sastojci:

Teleća ili juneća rebra: 1 kg

Crveni luk: 400 gr

2 kašike mjšanog začina

Riža: 300 gr

Biber : 1 kašikica

Dimljena crvena paprika: 1 kašikica

Ulje: 1 dl

Priprema:

Meso isjeći na komade (veličina po želji).
Crveni luk sitno nasjeckati pa ispržiti na ulju, posoliti, zatim dodati meso i ispržiti meso da porumeni.

Dodati malo vode i dinstati na laganoj temperaturi oko 2 sata.

Kada je meso gotovo odvojiti od kosti, pa dodati malo dimljene crvene paprike, sve pomiješati i servirati na podlogu od riže.

Po želji dekorisati sa začinskim biljem.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Pronađeno tijelo muške osobe

  • Prvo oglašavanje Moamera Kasumovića od skandala, odrekao se nagrade u rodnom Bijelom Polju

  • Počeo program SPRING – Nova energija za izvoz, inovacije i radna mjesta u BiH

  • CIK utvrdio rezultate izbora u RS-u, otvoren put za ponovno brojanje glasova na više biračkih mjesta

  • Smokvara

SB Banner 1

■ Povezano

  • Smokvara

  • Juneći gulaš za današnji ručak

  • Kompot od suhih šljiva

  • Teleće pečenje s krompirom