Krzatma – mesna rapsodija trpeze

119553

Krzatma je tradicionalno bosansko jelo.

Prema vrsti sastojaka koji se koriste za pripremanje ovog ukusnog jela, u Bosni i Hercegovini danas je poznato više od desetak različitih vrsta krzatmi koje se služe u ugostiteljskim objektima i domaćinstvima.

Sastojci:

Teleća ili juneća rebra: 1 kg

Crveni luk: 400 gr

2 kašike mjšanog začina

Riža: 300 gr

Biber : 1 kašikica

Dimljena crvena paprika: 1 kašikica

Ulje: 1 dl

Priprema:

Meso isjeći na komade (veličina po želji).
Crveni luk sitno nasjeckati pa ispržiti na ulju, posoliti, zatim dodati meso i ispržiti meso da porumeni.

Dodati malo vode i dinstati na laganoj temperaturi oko 2 sata.

Kada je meso gotovo odvojiti od kosti, pa dodati malo dimljene crvene paprike, sve pomiješati i servirati na podlogu od riže.

Po želji dekorisati sa začinskim biljem.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Mostar: U ponedjeljak posebna regulacija saobraćaja

  • Zakazana hitna sjednica Doma naroda BiH

  • FMON organizuje savjetovanja o upotrebi zvanja i njihovih skraćenica

  • Druga akcija pošumljavanja u okviru kampanje „Boranka u BiH“ sutra na Rujištu

  • KK “Bjelopoljac”: U subotu “8. Mostar Open 2025”

SB Banner 1

■ Povezano

  • Paprike u pavlaci

  • Izljevak (sa jogurtom i saransakom)

  • Bamja – tradicija na kašiku

  • Miris i ukus tradicije, kadaif