Kus-kus sa povrćem
Kus-kus s povrćem idealan je recept za dane kada želite nešto “na brzinu”, a opet zdravo i ukusno.
Za pripremu ovog obroka iskoristite svježe povrće, dodajte mu pripremljeni kus-kus i dovršite omiljenom kombinacijom začina.
Obilje proteina i drugih hranjivih tvari na tanjiru pobrinut će se za vašu probavu, imunitet, mišiće, kožu i kosu, dok uživate u finom obroku.
Sastojci (za 4 osobe):
3 mrkve
2 tikvice
1 glavica crvenog luka
1 crvena paprika
pire od paradajza
150 g kus-kusa
3 dcl vode
sol, biber i drugi začini po želji (bosiljak, origano, kurkuma)
2 kašike maslinovog ili kokosovog ulja
Priprema:
Prokuhajte vodu sa solju, maknite s vatre i dodajte kus-kus te ostavite stajati oko 5 minuta, dok se voda ne upije.
Dodajte kašiku ulja i vratite na vatru, miješajući još 2-3 minute, pazeći da se zrna odvajaju.
U drugoj posudi na ulju prodinstajte povrće – luk, tikvice, papriku i mrkvu.
Dodajte sos od paradajza i začine, te ostavite još koju minutu na vatri, lagano miješajući.
Na kraju pomiješajte kus-kus i povrće.
Napomena:
Prilikom pripreme kus-kusa, pridržavajte se uputstva s ambalaže proizvoda – instant kus-kus brže će biti gotov u odnosu na druge vrste.
Prijatno