Mileram torta

Podloga
250 g glatkog brašna
80 g maslaca
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 jaje
1 vanilin šećer
hladna voda po potrebi
Krema
500 ml mlijeka
2 vrećice praška za puding od vanilije
200 g šećera
800 g milerama ili kiselog vrhnja
Preljev
250 g bobičastog voća (može i drugo)
1 vrećica preljeva za torte
Priprema
Podloga
Od sastojaka za podlogu zamijesite prhko tijesto, pa ostaviti u frizideru pola sata da se odmori.
Razvaljajte i stavite u okrugli kalup koji ste premazali s malo maslaca tako da prekrije i dno i stranice. Ovo je mjera za klasični kalup za torte promjera 26 cm.
Krema
U mlijeku skuhajte puding i šećer, maknite s vatre i u vrući puding umiješajte mileram (ili kiselo vrhnje).
Odmah stavite u kalup preko nepečenog tijesta, a onda i voće koje ste izabrali.
Ispecite
Pecite 70 minuta vremena u pekari na 170 stepeni. Ako vam je pekara slabija, pecite još 5 do 10 minuta duže.
Preljev
Pečenu mileramku dobro ohladite, a kad je hladna, pripremite preljev za torte prema uputi na pakiranju i prelijte.
Ostavite da se stvrdne i to je to, režite na šnite.
(Mostarski.ba)
Zašto je finansijska pismenost u BiH na niskom nivou: Gdje i kako građani ulažu?
U BiH sunčano uz malu do umjerenu oblačnost
Povoljni vremenski uslovi za saobraćaj
Sutra Vaskršnji koncert u organizaciji SPKD-a “Prosvjeta” u Narodnom pozorištu
Prva liga FBIH: RK Lokomotiva Mostar pobjedila ZRK Bosna Tešanj