Mnogo je razloga zbog kojih biste trebali jesti svježe krastavice

68120

Foto: Ilustracija

Krastavice nisu samo dobrog okusa u salatama. Ovo zeleno povrće je također jako ukusno samostalno kao međuobrok.

Opće je poznato koliko je unos tekućine u organizam važan, posebno za vrijeme toplijih dana. Ali unošenje tekućine u tijelo ne mora uvijek biti u obliku pića. Krastavice sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tijela.

Također, krastavice su dobre i za kosti. To je zato što su bogate vitaminom K, koji zauzvrat podržava gustoću kostiju i štiti nas od prijeloma. Vitamin K omogućuje bolju distribuciju kalcija u tijelu te ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Jedući krastavice možete prvenstveno detoksificirati crijeva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospješuje probavu, posebno mesa. Uz to, krastavice djeluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou, pojedite krastavice. Naime, ovo povrće je uz sve prednosti još i bogato vitaminom B.

Ovaj vitamin pomaže našem tijelu da se na prirodan način oslobodi stresa.

(faktor.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Vrtić “Zemzem” Mostar uspostavio saradnju sa dva vrtića iz Burse

  • VIDEO: Rođeni optimistični uoči susreta sa Željezničarom

  • Stolac: Održan naučni skup “Sufijski doprinos islamskoj umjetnosti kao govoru duše”

  • Iz pera Ćamila Sijarića:  NA NERETVI POČITELJ

  • Rečenice koje pomažu djeci da razviju empatiju

SB Banner 1

■ Povezano

  • Pet znakova da je vašem tijelu potreban povećan unos elektrolita

  • Sok od zove

  • Postignut globalni sporazum o pandemiji koji su usvojile članice Svjetske zdravstvene organizacije

  • Šta je istina o vodi sa limunom ujutro: Da li zaista ima tako moćno dejstvo?