Categories: Mostar|Published On: 1/4/2024|

Mostarske učenice oživljavaju tradicionalna jela Hercegovine

Učenice i učenici Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turistička škola Mostar već godinama čuvaju od zaborava stara jela koja su se decenijama unazad pripremala u Hercegovini. Jedno od tih jela je i buranija, specijalitet od tikve čiji okus će zadovoljiti svačije nepce i čiji naziv će zbuniti sve one koji nisu iz Hercegovine, saopćeno je na Facebook stranici Udruženja građana “Nešto više”.

Tikva je kultura bogata hranjivima i koja se može pripremiti na dosta načina. Pa ipak, danas nije toliko popularna iako svi znamo da je i ukusna i zdrava.

Inela i Hana Turajlić su sestre čija je nena često pripremala buraniju za koju ih vežu najljepše uspomene, te su uz pomoć Alekse Vukovića za NGO “Nešto više” pripremili ovaj hercegovački specijalitet.

Sam postupak pripreme buranije je jednostavan, ali ipak naša buranija nema okus kao nenina. Ona bi često pripremala buraniju kad bi radili u polju, pa tako umorni bi okrijepili buranijom prelivenom jogurtom.

“Iako sam kao mala gledala nenu kako precizno tikvu reže na kockice koje su iste veličine, do dana današnjeg moje kockice ne ispadnu tako”, kroz smijeh govori Hana. Nena bi prilikom pripreme dodavala sastojke onako po starinski i odokativno.

U isjeckanu tikvu bi dodala malo brašna, trun soli, sve dobro izmiješala i stavila na vrelo ulje u pleh za pečenje. Otprilike 40-ak minuta na 200°C dok tikva ne porumeni. I sestra i ja bismo sa nestrpljenjem čekale da nena izvadi buraniju, pa da je probamo onako vrelu bez jogurta i saransaka. Hana kaže da su puno puta pravili buraniju, ali da ne ispadne ni blizu nenine Ta je imala najljepši okus na svijetu, imala je ono nešto!

Recept: 1 tikva (srednje veličine)

200 g brašna

Jedan veliki jogurt ili domaće kiselo mlijeko

So

Ulje

Saransak

Priče o starim i tradicionalnim jelima se realiziraju kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću uz podršku Vlade UK.

(Mostarski.ba)

Related Posts