Mramorni čokoladni kuglof

35261

Foto: Ilustracija

Sastojci:

10 kašika brašna
10 kašika šećera
1 prašak za pecivo
10 kašika ulja
10 kašika mlijeka
2 jaja
2-3 kašike kakaa u prahu

U posudu dodajte suhe sastojke; brašno, šećer, prašak za pecivo. Možete, ali i ne morate promiješati kašikom.

U posudu sa suhim sastojcima dodajte tekuće sastojke; ulje, mlijeko i oba jaja (žumanjak i bjelanjak se ne odvajaju!).

Promiješajte sve sastojke zajedno kašikom, pjenjačom ili mikserom dok smjesa ne postane ujednačena.

Kada ste gotovi sa miksanjem, smjesu podijelite na pola.

Kalup za kuglof (nije bitno koja veličina) u koji ćete ulijevati smjesu premažite uljem ili rastopljenim maslacem kako vam se kuglof nebi zaljepio.

Prvi dio smjese ulijte u kalup za kuglof.

U drugi dio smjese dodajte kakao u prahu. (Količina ovisi o vama. Voljeli biste više čokoladni kuglof? Stavite 3 kašike kakaa. Manje čokoladni kuglof? Stavite 2 kašike kakaa.)

Ulijte drugi dio smjese ravnomjerno u kalup.

Kako bi kuglof bio mramoran:
Uzmite viljušku i “probodite” smjesu u kalupu kružnim pokretima, tako da vam se smjese promiješaju.

(Nemojte previše, jer će onda čokoladna smjesa prevladati i nećete dobiti mramorni izgled).

(Coolinarica)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Željeznice FBiH traže više od 100 radnika

  • U BiH pretežno sunčano, temperatura do 15°C

  • Ispuhao bojkot trgovina u Hrvatskoj

  • Kosovo se priprema za parlamentarne izbore, izborna šutnja samo na dan izbora

  • U Sarajevu obilježena godišnjica smrti Dženana Memića

SB Banner 1

■ Povezano

  • Tufahije

  • Domaća supa sa knedlama

  • Pole

  • Kompot od suhih šljiva