Nadjev bez mesa: Jalan sarma u listovima loze

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Jalan sarma („Prazna“ sarma, „nazovi“ sarma, „lažna“ sarma) predstavlja nadjev bez mesa. To je vrlo lagano, dijetalno jelo, piše Alija Lakišić u “Bosanskom kuharu”.
Za dva obroka: 30 mladih listove vinove loze, 100g riže, 30 pera mladog luka (zimi 200 g luka u glavici ), so, biber, ¼ l kiselog mlijeka, 50 g ulja ako stavljamo juhu ili 150 g ako nema juhe, malo nane (mente) , ako nema svježe onda suhe.
Listovi vinove loze se obare. Isjecka se sitno luk i prodinsta. Opere riža i malo prodinsta, pa se riža i luk izmiješaju, posole i pobibere. Nadjev se ponovo izmješa i zavije u sarme od listova vinove loze, te slažu u šerpu pomašćenu uljem.
Pri zamotavanju sarmi gornja strana lista treba da dođe unutra, a donja sa vanjske strane sarme.
Ćevabljenje (dinstanje) sarme se može vršiti u ulju sa dodatkom vrele vode ili mesnoj (juhi).
Servira se po pravilu hladna. Može sa kiselim mlijekomn i bez kiselog mlijeka, zavisno od funkcije, drugih priloga i pića koje se tom prilikom servira.
(Mostarski.ba)
Sevdah na Dunavu u subotu u Linzu
Otkrijte tajnu savršenog paradajza: samo jedan dodatak za puniji ukus
Udruženje “Zajedno za naš grad” podržava pohod Harisa Novalića u Srebrenicu
Vlada HNK-A: Gradovima i općinama za lokalne ceste 1.650.000,00 KM
Inspektori u akciji: Krenule velike kontrole u turizmu i ugostiteljstvu širom FBiH