Novogodišnja kraljica- Sarma
Sarma je neizostavno jelo na stolovima Bosne i Hercegovine i regije. Svako je pravi pomalo na svoj način, a ovo je naš…
Sastojci
2 glavice kiselog kupusa
1 kg junećeg mljevenog mesa
300 grama riže
150 gram suhog goveđeg mesa
2 mrkve
1 mala glavica crvenog luka
začin tipa vegete
biber
so
Za zapršku:
50 ml ulja
1 kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
1 čajna kašika aleve paprike
Priprema
Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.
U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo začina tipa vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani).
Dodajte jedan decilitar tople vode u ovu smjesu, jer tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.
Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu nenauljene šerpe.
Na svaki list kupusa staviti supenu kašiku nadjeva.
Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.
Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.
Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira.
Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu jedan sat.
Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.
Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još sat vremena na najnižoj temperaturi. Poslužiti…
(Mostarski.ba)
Održan sastanak javnih poštanskih operatera u Mostaru
Zašto je iznos “državna tajna”: Penzioneri u FBiH saznaju koliko će novca dobijati tek kad im legne prva uplata
Vatrogasna vozila iz Živinica idu na najveće afričko tržište
Udruženje poslodavaca traži zamrzavanje doprinosa na platu
Na današnji dan 20. 1.