Novogodišnja kraljica- Sarma

35011

Sarma je neizostavno jelo na stolovima Bosne i Hercegovine i regije. Svako je pravi pomalo na svoj način, a ovo je naš…

Sastojci
2 glavice kiselog kupusa
1 kg junećeg mljevenog mesa
300 grama riže
150 gram suhog goveđeg mesa
2 mrkve
1 mala glavica crvenog luka
začin tipa vegete
biber
so

Za zapršku:
50 ml ulja
1 kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa
1 čajna kašika aleve paprike

Priprema

Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice.
U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo začina tipa vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani).
Dodajte jedan decilitar tople vode u ovu smjesu, jer tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše.

Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu nenauljene šerpe.

Na svaki list kupusa staviti supenu kašiku nadjeva.
Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.

Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.

Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira.

Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu jedan sat.

Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.

Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.

Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još sat vremena na najnižoj temperaturi. Poslužiti…

(Mostarski.ba)

 

 

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Održan sastanak javnih poštanskih operatera u Mostaru

  • Zašto je iznos “državna tajna”: Penzioneri u FBiH saznaju koliko će novca dobijati tek kad im legne prva uplata

  • Vatrogasna vozila iz Živinica idu na najveće afričko tržište

  • Udruženje poslodavaca traži zamrzavanje doprinosa na platu

  • Na današnji dan 20. 1.

SB Banner 1

■ Povezano

  • Biber meso

  • Bosanski lonac

  • Japrak – hercegovačka delicija

  • Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo