Omiljena namirnica mogla bi usporiti starenje

125203

Foto: Ilustracija

Spoj koji se prirodno nalazi u tamnoj čokoladi mogao bi imati pozitivno djelovanje na proces starenja. Nedavno istraživanje bavilo se teobrominom, biljnom hemijskom tvari koja se u velikim količinama nalazi u kakau i pripada grupi alkaloida, istoj porodici kao i kofein. Teobromin se proučava zbog potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući moguću povezanost sa starenjem na staničnom nivou.

Naučnici su analizirali podatke iz dvije velike i nezavisne grupe ispitanika. Prvu grupu činilo je 509 ženskih blizanki iz projekta TwinsUK, a drugu 1.160 muškaraca i žena iz njemačke studije KORA. Učesnicima su uzeti uzorci krvi kako bi se izmjerili nivoi teobromina i analizirali epigenetski pokazatelji, uključujući epigenetske satove koji procjenjuju biološku dob, prenosi EatingWell.

Rezultati su pokazali da su viši nivoi teobromina povezani sa sporijim epigenetskim starenjem. U grupi TwinsUK osobe s višim nivoima teobromina djelovale su biološki mlađe od svoje stvarne dobi, a isti je obrazac potvrđen i u većoj KORA grupi. Dodatne analize pokazale su da je djelotvornost bila izraženiji kod sadašnjih i bivših pušača.

Autori ističu da istraživanje ima određena ograničenja, uključujući vremenski razmak između uzimanja uzoraka u jednoj grupi te mogućnost da je teobromin samo pokazatelj prehrane bogate drugim korisnim spojevima iz kakaa.

Budući da se radi o posmatračkom istraživanju, ne može se dokazati uzročno-posljedična veza. Nalazi ipak upućuju na to da bi prehrana bogata kakao proizvodima mogla imati povoljno djelovanje na zdravo starenje.

(Mostarski.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Godišnja inflacija u novembru: Cijena hrane i režija rastu

  • Izrael uništio palestinsko selo 244. put u 15 godina

  • Kort vikend akcija 26-28.12.

  • Na jugu i jugozapadu narednih dana sunčano, u ostatku zemlje oblačno

  • KC “Kralj Fahd” Mostar: Upis u školu stranih jezika za osnovce

SB Banner 1

■ Povezano

  • Pretjerano korištenje ekrana može ubrzati proces starenja

  • Zdrav, ali ne bezazlen: Kada đumbir može štetiti?

  • Više od dvije trećine populacije ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina

  • Ova promjena u svakodnevnoj ishrani može pomoći kontroli krvnog pritiska