Otkrijte tajnu savršenog paradajza: samo jedan dodatak za puniji ukus

108580

Paradajz je jedna od najpopularnijih vrsta povrća i vrlo često se nalazi na našim trpezama, posebno tokom ljeta. Malo maslinovog ulja ili malo soli popularni su dodatak za svježi paradajz, ali mnogi kuhari kažu da je jedan sastojak bolji.

Dok se u našim krajevima obično servira uz svježe krastavce i luk, u svijetu je više popularna kombinacija paradajza, mozzarelle, listova bosiljka i aromatičnog octa poznatog kao Aceto balsamico.

Malo što može nadmašiti savršeno zreli, slatki i sočni paradajz narezan u omiljenoj salati. No, ukoliko niste preveliki ljubitelj paradajza, kulinarski stručnjaci savjetuju da umjesto soli i ulja koristite ocat.

Kuhar Stephen George rekao je da ljudi uglavnom koriste sol kako poboljšali okus paradajza, ali smatra da to nije najbolja opcija.

“Većina ljudi koristi sol kako bi izvukla najbolji okus iz paradajza, ali vjerujem da sol izvlači previše vode i gubi se slatkoća koju donosi svježi paradajz. Umjesto toga, koristim ocat”, naveo je.

Iako se aromatični ocat sve češće koristi za prelijevanje salata, kuhar Stephen George napominje da on uglavnom koristi jabučni ocat.

Glavna razlika između njih je jezgro voća koje se koristi za njihovu proizvodnju. Balzamični ocat (Aceto balsamico) napravljen od soka grožđa, poznat je po svom bogatom, slatkom i složenom okusu.

U međuvremenu, jabučni ocat, napravljen od fermentiranih jabuka i raznog drugog voća, ima kiselkast, blago sladak i oštar okus. Češće se koristi u preljevima, marinadama i kiseljenju.

Prema kuharu iz italijanskog restorana Connonu Robsonu, ne treba se ograničavati samo jabučni ocat. On savjetuje da pronađete crveni vinski ocat.

Crni vinski ocat proizvodi se od prirodno fermentiranog crnog vina. Tokom tog procesa alkohol u vinu pretvara se u octenu kiselinu, koja octu daje kiseli okus.

“U kombinaciji s kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ovo će dodati oštrinu i kiselost koja je prijeko potrebna za svježinu paradajza”, naveo je Robson.

Kuhar Justin Tsang također preferira crveni vinski ocat. On napominje da kiselost octa probija slatkoću paradajza, a istovremeno poboljšava njihov okus.

Kuhari dijele mišljenje da su i druga klasična jela obavezna uz prelijevanje octa preko paradajza. Za dodatni okus možete dodati krupnu sol i kvalitetno maslinovo ulje.

(klix.ba)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Pomoć od 50 miliona KM za poplavljena područja- evo kako će se dijeliti

  • Čak 94% korisnika rezanog duhana “podržava” crno tržište

  • Plenković očekuje dvije godine pregovora o proračunu EU-a i dobar ishod za Hrvatsku

  • Netanyahu: Primirje u Siriji ‘postignuto je silom’

  • Kombinacija paradajza i krastavca u salati? Možda ipak ne.

SB Banner 1

■ Povezano

  • Kombinacija paradajza i krastavca u salati? Možda ipak ne.

  • Ponedjeljak nas ne ubija samo psihički, nego i fizički

  • Obilježen Svjetski dan kebaba: U Bosni i Hercegovini se godišnje naruči 64 tone

  • Ovo vjerovatno niste znali o lubenici