Categories: Zdravlje|Published On: 29/3/2024|

Ovo povrće je zdravije jesti sirovo nego kuhano

Konzumiranje određenog sirovog povrća ima bolje blagodati po zdravlje nego kada je termički obrađeno – kuhano, pečeno ili prženo, ističe nutricionistkinja Ešli Toš. Ona je otkrila koje povrće možete da jedete u sirovom stanju. Ističe da upravo ono može da poboljša imunitet i da vam osjećaj sitosti.

Sirovo povrće također sadrži visok procent vlakana i dosta vode, što zauzvrat daje sitost. Također, grickanje sirovog povrća može da ima korist ukoliko želite da izgubite kilograme, piše Mondo.rs.

– Određeno sirovo povrće je mnogo bolje od termički obrađenog jer kuhanje i prženje smanjuje njegove korisne materije. Uzmite, naprimjer, bijeli luk. Bijeli luk sadrži alicin koji je koristan za imuni sistem. Kada ga kuhamo, mi smanjujemo njegovo dejstvo – objasnila je nutricionistkinja, prenosi Dejli Star.

Dodaje da je važno da u ishranu uvrstite i jedno i drugo – i sirovo i termički obrađeno povrće. Preporučuje za užinu grickanje paprika u kombinaciji s humusom.

Paprike
Paprike su bogate vitaminom C i dospjet će u većoj mjeri u vaš organizam ukoliko ih jedete sirove

Brokule
Brokule sadrže dosta vlakana i vitamina C. Potrudite se da ga dobro operete i možete da ga grickate uz neki sos.

Bijeli luk
Bijeli luk je mnogo zdravije jesti sirov, na taj način ćete u organizam unijeti više alicina koji sadrži, a koji je povoljan za jačanje imuniteta. Bijeli luk možete sitno da isjeckate i dodate u salatu ili jaja.

Crni luk
Jedenje sirovog crnog luka pomaže u smanjenju holesterola i nivoa šećera u krvi. Uvijek možete da ga dodate u salatu ili sendvič.

(ZUK)

 

Related Posts