Prava ljetna poslastica: Karpati s jagodama

Karpati s jagodama su mekana, kremasta i osvježavajuća slastica, koja će oduševiti mnoge.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu Recepttura, koji je jedan od popularnijih kulinarskih kanala u regionu.
Sastojci za biskvit su:
– 100 grama glatkog brašna
– tri jajeta
– jedan decilitar vode
– jedna četvrtina maslaca ili margarina
– prstohvat soli
Sastojci za kremu:
– 500 mililitara mlijeka
– 60 grama šećera
– 60 grama praška za puding od vanilije
– 125 grama maslaca ili margarina sobne temperature
Ostali sastojci:
– 400 grama jagoda
– 500 mililitara vrhnja za šlag
– šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema:
Najprije napravite kremu tako što ćete u jednoj posudu spojiti puding iz vrećice sa šećerom i 20 kašika mlijeka. Sve dobro promiješajte jer ne smiju ostati grudvice.
Preostalo mlijeko sipajte u šerpu i kuhajte dok ne zakipi pa dodajte smjesu od pudinga i šećera pa vratite na ringlu i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kada je gotova, prebacite u drugu posudu kako bi se što prije ohladila, ali nemojte zaboraviti prekriti plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
Dok se krema hladi, počnite s pripremom biskvita. Spojite vodu i maslac u jednoj šerpi pa kada proključa, maknite s ringle i dodajte brašno i sol. Sve dobro promiješajte pa prebacite u posudu i počnite mutiti mikserom. U toplu smjesu postepeno dodajte jaja i nastavite mutiti.
Kada dobijete glatku smjesu, prebacite je u kalup obložen papirom za pečenje i ravnomjerno je rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj rerni na temperaturi od 220 stepeni nekih 20 minuta, a onda izvadite biskvit i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu koru pažljivo prerežite na dva jednaka dijela.
U jednoj posudi pjenasto umutite maslac ili margarin pa ga dodajte u ohlađenu kremu i ponovo umutite. Jedan biskvit premažite kremom pa poredajte oprane i narezane jagode. U drugoj posudi umutite vrhnje za šlag i premažite preko jagoda.
Na kraju sve pokrijte drugim biskvitom i ostavite u frižideru kako bi se sastojci povezali, a torta dodatno ohladila. Najbolje bi bilo da desert ostavite preko noći u frižideru. Prilikom serviranja pospite desert šećerom u prahu.
(klix.ba)
Pomoć od 50 miliona KM za poplavljena područja- evo kako će se dijeliti
Čak 94% korisnika rezanog duhana “podržava” crno tržište
Plenković očekuje dvije godine pregovora o proračunu EU-a i dobar ishod za Hrvatsku
Netanyahu: Primirje u Siriji ‘postignuto je silom’
Kombinacija paradajza i krastavca u salati? Možda ipak ne.