Categories: Recept 5/7|Published On: 11/1/2024|

Prhke štrudlice sa pekmezom

Jedan starinski recept od malo sastojaka, bez puno filozofiranja – onaj za štrudlice, odličan je da se zasladite uz kafu ili čaj.

Sastojci

250 g maslaca

180 g (1 čaša) kiselog vrhnja

1 vanilin šećer

500 g mehkog brašna

pekmez (od dunja ili šljiva)

šećer u prahu za posipanje

Priprema

U plastičnu posudu nasjeckajte omekšali maslac na listiće. Ubacite vrhnje, vanilin šećer i brašno i rukom zamijesite fino glatko tijesto. Dobit ćete jako lijepo tijesto koje se ne lijepi i neće biti potrebe da dodajete još brašna.

Tijesto je odmah spremno za rad. Napomena: u tijesto ne ide šećer jer štrudlicama sasvim dovoljnu slatkoću daju pekmez i šećer u prahu posut odozgo, ali ako volite slađe, slobodno dodajte i u tijesto 1-2 kašike šećera.

Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto.

Razvaljajte ga na veliki pravokutnik na otprilike 3 mm debljine.

Tijesto izrežite na trake 8 cm širine. Po sredini svake trake rasporedite pekmez.

Jako je važno da pekmez bude što čvršći kako vam ne bi iscurio.

Savijte krajeve trake tako da dobijete dugačku štrudlu, i obavezno prstima pritisnite krajeve na sastavu da se štrudla ne bi rastvorila.

Okrenite štrudlu na drugu stranu, tako da vam sastav dođe dole.

Prebacite štrudlu u plah za pečenje obložen papirom za pečenje.

Ponovite ovaj postupak sa svim trakama tijesta.

Tek kada ste poslagali sve štrudle, izrežite svaku štrudlu na male štrudlice, dužine oko 5 cm, ili već na željenu veličinu. Ovo je bolja metoda nego da pojedinačno stavljate svaku malu štrudlicu u pleh, jer će ovako biti pripijene jedna uz drugu čime ćete spriječiti da pekmez iscuri.

Štrudlice peći na 180 stepeni, 25-30 minuta, odnosno dok blago ne porumene, piše Večernji.

Na samom kraju pečenja pojačajte pečnicu na 200 stepeni na par minuta dok dobijete željenu boju. Kad se ohlade pospite po njima šećer u prahu, a čuvajte iz zatvorene u limenoj kutiji.

(Mostarski.ba/večernji)

Related Posts