Puračka ćaska

113031

Puračka ćaska

Puračka ćaska je tradicionalno jelo iz Puračića.

Priprema se od mesa uz dodatak začina i povrća. Služi se u malim zemljanim posudama koje se zovu ćaske, po čemu je jelo i dobilo ime.

Obično se sprema u posebnim prilikama i za posebne goste, a zemljana posuda zadržava toplotu, što utiče na način konzumiranja.

Sastojci:

Meso juneće: 1,5kg

Crveni luk: 300g

Saransak: 3 češnja

So : 2 kašikice

Lovorov list : 2kom

Mješavina začina: 2 kašike

Biber u zrnu: 1 kašikica

Mljeveni biber: 1 kašikica

Slatka mljevena crvena paprika: 1 kašikica

Priprema:

Crveni luk i saransak sitno nasjeckati, pa proržiti kratko u šerpi, zatim dodati meso i kratko propržiti, posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začin i crvenu papriku. Dodati vodu i kuhati 3 sata.

Kada je jelo gotovo prebaciti ga u zemljanu zdjelu, ćasku i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.

Poslužiti kao glavno jelo.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Nova Kort vikend akcija 19-21.12.

  • Turčin ulazi u historiju ski-skokova

  • Ruska baklava

  • Otvoren novi most u Donjoj Jasenici

  • BiH peta u svijetu po smrtnosti od zagađenja zraka

SB Banner 1

■ Povezano

  • Ruska baklava

  • Ukusno i brzo/Musaka

  • Bosanski lonac

  • Smokvara