Puračka ćaska

Puračka ćaska
Puračka ćaska je tradicionalno jelo iz Puračića.
Priprema se od mesa uz dodatak začina i povrća. Služi se u malim zemljanim posudama koje se zovu ćaske, po čemu je jelo i dobilo ime.
Obično se sprema u posebnim prilikama i za posebne goste, a zemljana posuda zadržava toplotu, što utiče na način konzumiranja.
Sastojci:
Meso juneće: 1,5kg
Crveni luk: 300g
Saransak: 3 češnja
So : 2 kašikice
Lovorov list : 2kom
Mješavina začina: 2 kašike
Biber u zrnu: 1 kašikica
Mljeveni biber: 1 kašikica
Slatka mljevena crvena paprika: 1 kašikica
Priprema:
Crveni luk i saransak sitno nasjeckati, pa proržiti kratko u šerpi, zatim dodati meso i kratko propržiti, posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začin i crvenu papriku. Dodati vodu i kuhati 3 sata.
Kada je jelo gotovo prebaciti ga u zemljanu zdjelu, ćasku i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.
Poslužiti kao glavno jelo.
(Agencije)
Članovi federalnog odbora posjetili Konjic: Fokus na sanaciju šteta od poplava i klizišta
Poziv građanima Mostara: Učestvujte u istraživanju o huliganizmu i sigurnosti u gradu
Slijedi li novi talas poskupljenja kafe?
Mostar: Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima
Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH