Puračka ćaska

113031

Puračka ćaska

Puračka ćaska je tradicionalno jelo iz Puračića.

Priprema se od mesa uz dodatak začina i povrća. Služi se u malim zemljanim posudama koje se zovu ćaske, po čemu je jelo i dobilo ime.

Obično se sprema u posebnim prilikama i za posebne goste, a zemljana posuda zadržava toplotu, što utiče na način konzumiranja.

Sastojci:

Meso juneće: 1,5kg

Crveni luk: 300g

Saransak: 3 češnja

So : 2 kašikice

Lovorov list : 2kom

Mješavina začina: 2 kašike

Biber u zrnu: 1 kašikica

Mljeveni biber: 1 kašikica

Slatka mljevena crvena paprika: 1 kašikica

Priprema:

Crveni luk i saransak sitno nasjeckati, pa proržiti kratko u šerpi, zatim dodati meso i kratko propržiti, posoliti, pobiberiti, dodati mješavinu začin i crvenu papriku. Dodati vodu i kuhati 3 sata.

Kada je jelo gotovo prebaciti ga u zemljanu zdjelu, ćasku i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta.

Poslužiti kao glavno jelo.

(Agencije)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Članovi federalnog odbora posjetili Konjic: Fokus na sanaciju šteta od poplava i klizišta

  • Poziv građanima Mostara: Učestvujte u istraživanju o huliganizmu i sigurnosti u gradu

  • Slijedi li novi talas poskupljenja kafe?

  • Mostar: Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

  • Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: SAD prvi put ispao iz top 10, gdje je sada BiH

SB Banner 1

■ Povezano

  • Sevdidžan, i to iz Mostara

  • Malidžano, znate li šta je malidžano?

  • Evo kako da napravite najzdraviji sok ove jeseni

  • Domaća tarhana, od sušenja do kuhanja