Recept: Gulaš – odličan izbor ako vam je potrebno jelo za više dana
Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete ga poslužiti uz pire, rižu ili tjesteninu.
Sastojci:
750 g mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš)
2 glavice crnog luka (sitno isjeckane)
2 čehna saransaka (sitno isjeckana)
2-3 kašike ulja
2 kašike slatke crvene paprike u prahu
1 kašika ljute crvene paprike u prahu (opcionalno)
1 kašika umaka od paradajza
2 crvene paprike (isjeckane na kolutiće)
sol, biber, po ukusu
1 lovorov list
1 – 2 šoljice goveđeg temeljca (ili vode)
svjež majdonos za dekoraciju
Priprema:
Isijecite meso na kockice, posolite i popaprite. U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zagrijte ulje.
Dodajte isjeckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte saransak i dinstajte još nekoliko minuta, dok ne zamiriše. Zatim dodajte komade mesa u lonac i propržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi.
Dodajte crvenu papriku u prahu i ljutu papriku i dobro promiješajte kako bi se začini ravnomjerno rasporedili po mesu.
Dodajte umak od paradajza i pustite da se krčka oko pet minuta.
Dodajte isjeckani paradajz (ili pasirani) i lovorov list. Miješajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša.
Sada dodajte nasjeckanu crvenu papriku i dobro promiješajte, može i bez paprike.
Postepeno dodajte goveđi temeljac (ili vodu) dok prekrije sve sastojke. Dodajte sol i papar po ukusu.
Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Kuhajte gulaš oko 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso i povrće ne omekšaju i gulaš ne postane gust.
Kada gulaš bude gotov, poslužite ga toplog, ukrašenog svježim majdonos.
(N1)
Mario Kordić novi-stari gradonačelnik Mostara
“Umišljena bubamara” u subotu u Lutkarskom kazalištu Mostar
Počela Caritasova kampanja ‘Inkluzija počinje riječima’
FMON podržava projekte vrijedne preko 420.000 KM za unapređenje obrazovanja
Naučna konferencija ‘Izazovi i perspektive krivičnog zakonodavstva i pravosuđa’ u Mostaru