Foto: Ilustracija

Categories: Zanimljivosti|Published On: 17/4/2024|

Sacher torta je nastala neplanirano, a zbog svog bogatog okusa osvojila je ljude širom svijeta

Sacher torta je jedna od najpoznatijih slastica, a potiče iz Austrije. Iako je riječ o čokoladnoj torti, njena prepoznatljivost dolazi po tome što se dodaje džem od marelice.
Priča o Sacher torti navodi kako je nastala na Bečkom dvoru 1832. godine, kada je austrijski kancelar Klemens Wenzel von Metternich tražio da se osmisli desert, kojim bi impresionirali njegove goste.

Glavni kuhar se te noći razbolio pa je 16-godišnji pomoćni kuhar Franz Sacher bio zadužen za slasticu. Mladi kuhar tu noć je priremio tortu o kojoj se i danas priča i vrlo rado nalazi na trpezama širom svijeta.

Za biskvit sacher torte biti će vam potrebno:

6 jaja
120 grama brašna
120 grama omekšalog maslaca -200 grama čokolade za kuhanje
100 grama šećera u prahu
100 grama sitnog šećera

jedna vrećica vanilin šećera
jedna ravna kašičica soli

Sastojci za čokoladnu glazuru su:

200 grama čokolade za kuhanje
200 grama šećera
150 mililitara vode

Ostali sastojci:

200 grama džema od marelice
maslac i brašno za premazivanje kalupa

Priprema:

Najprije zagrijte rernu na 180 stepeni, uzmite kalup za torte promjera 24 centimetra i premažite maslacem te pospite brašnom.

Nakon toga otopite čokoladu na laganoj vatri, a onda ostavite da se ohladi. Džem od marelice ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše premazali preko biskvita.

U većoj posudi mikserom umutite maslac, šećer u prahu i vanilin šećer, a postepeno dodajte žumanca. Mutite sve dok ne dobijete pjenastu smjesu, a onda dodajte istopljenu čokoladu i kratko umutite. Na kraju dodajte brašno te lagano miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.

U drugoj posudi istucite bjelance s kašičicom soli te postepeno dodajte sitni šećer. Na kraju snijeg od bjelanaca lagano umiješajte u prvu smjesu.

Smjesu prebacite u kalup i pecite oko 60 minuta. Kada je biskvit pečen, dobro ga ohladite prije nego što ga prerežete na dva jednaka dijela. Donji dio biskvita premažite sa 100 grama džema, preklopite drugim dijelom, a onda premažite cijelu tortu ostatkom džema.

Čokoladnu glazuru ćete pripremiti tako što ćetre zagrijati šećer i vodu, a potom ostaviti da se kratko ohladi. Nakon toga dodajte čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada istopi pa prelijte preko torte.

(Agencije)

Related Posts