Slatko veličanstvo “Sutlijaš”

35052

Foto: Ilustracija

Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, je slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi, a u skandinavskim zemljama služi samo povodom novogodišnjih praznika.

Sastojci:

6 šolja vode
2 šolje riže
3 šolje mlijeka
12 supenih kašika šećera
2 vanilijina šećera
1 puding vanilije
cimet ako volite

Priprema:

Stavite vodu da kuha, kad prokuha dodajte rižu i miješajte da ne zagori.
Kad je skoro skuhano, dodajte mlijeko, šećer i vanilijin šećer.

U skuhani sutlijaš dodajte, promiješan sa malo mlijeka, vanilijin puding, kratko kuhajte i sutlijaš je gotov.
Tek skuhani sutlijaš poslužite u mokre posudice.
Po želji posuti cimetom, rendanom čokoladom, staviti grožđice ili već šta volite.
Mostar je poznat po tome što se sprema slani sutlijaš.
(Mostarski.ba)
Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Stradanje stolačkih Bošnjaka od nacista i ustaša: Krvava historija se ponovila nakon 50 godina i jednog dana

  • Rasplamsava se vatra na brdu iznad Sutine

  • Zamjenik komandira PVJ Mostar o stanju na požarištu

  • Povrijeđen vatrogasac

  • Požar u mostarskom naselju Gornji Zalik

SB Banner 1

■ Povezano

  • Aromatizirana voda je ukusan i osvježavajući spas tokom vrućih ljetnih dana

  • Paprike punjene sirom su odličan ljetni obrok

  • Lazanje s piletinom i gljivama

  • Tulumbe