Slatko veličanstvo “Sutlijaš”

35052

Foto: Ilustracija

Sutlijaš ili sutlija kako ga u Bosni zovu, je slatko jelo, tipično za područje Balkana i Turske.

Porijeklo riječi sutlijaš vodi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer.

U kuhinjama Zapadne i Sjeverne Evrope u sutlijaš se posebno dodaju cimet ili prženi bademi, a u skandinavskim zemljama služi samo povodom novogodišnjih praznika.

Sastojci:

6 šolja vode
2 šolje riže
3 šolje mlijeka
12 supenih kašika šećera
2 vanilijina šećera
1 puding vanilije
cimet ako volite

Priprema:

Stavite vodu da kuha, kad prokuha dodajte rižu i miješajte da ne zagori.
Kad je skoro skuhano, dodajte mlijeko, šećer i vanilijin šećer.

U skuhani sutlijaš dodajte, promiješan sa malo mlijeka, vanilijin puding, kratko kuhajte i sutlijaš je gotov.
Tek skuhani sutlijaš poslužite u mokre posudice.
Po želji posuti cimetom, rendanom čokoladom, staviti grožđice ili već šta volite.
Mostar je poznat po tome što se sprema slani sutlijaš.
(Mostarski.ba)
Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Mozgalica koja će vam probuditi želju za ljetom: Možete li sve pse pronaći za 20 sekundi?

  • Džeko doputovao u Sarajevo, sutra predaje prijedlog za dodjelu Šestoaprilske nagrade Ismailu Barlovu

  • Održan sastanak javnih poštanskih operatera u Mostaru

  • Zašto je iznos “državna tajna”: Penzioneri u FBiH saznaju koliko će novca dobijati tek kad im legne prva uplata

  • Vatrogasna vozila iz Živinica idu na najveće afričko tržište

SB Banner 1

■ Povezano

  • Biber meso

  • Bosanski lonac

  • Japrak – hercegovačka delicija

  • Sogan dolma, jedinstveno i tradicionalno jelo