Šnenokle – kako se prave ponajbolje šnenokle?

Zanimljiva je činjenica da se u francuskoj kuhinji ovaj desert zove plutajuće ostrvo (île flottante), jer se zbog načina serviranja knedle od bjelanaca čine kao ostrvo koje pluta na vanilija kremu. I zaista, ovaj spoj neprevaziđen je ne samo zbog njegove estetike, već i zbog načina na koji se ukusi nadopunjuju.
Sastojci:
1 litar mlijeka
4 jajeta
prstohvat soli
6 kašika šećera
2 kesice vanilinog šećera
2 kašike brašna
Priprema:
Sipajte litar mlijeka u šerpu sa debelim dnom i stavite ga na ringlu da se grije na srednjoj temperaturi. Dok se ono grije, odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca ostavite po strani za krem, a u bjelanca dodajte prstohvat soli i umutite ih mikserom.
U početku koristite slabiju brzinu miksanja, a zatim pređite na veću. Ukoliko volite slađe, možete dodati i 2 kašike šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst snijeg.
Kada ste završili bjelanca, a mlijeko se zagrijalo, vreme je za pravljenje knedlica. Obratite pažnju da mlijeko ne smije da vrije, već samo da “struji”. Smanjite temperaturu na najmanje, umočite supenu kašiku u mlijeko kako se bjelance ne bi lijepilo za nju, a zatim kašikom ubacujte knedle od bjelanaca u mlijeko.
Nakon 1-2 minuta knedlice će početi da rastu. Okrenite ih kašikom kako bi se skuhale i sa druge strane. Često se dešava da knedlice bježe kada pokušate da ih okrenete, a kako se to ne bi dešavalo, probajte da ih kašikom prelivate mlijekom dok se kuhaju.
Kada su knedle gotove, izvadite ih iz šerpe pomoću rešetkaste kašike i redajte direktno u posude u kojima ćete ih servirati. Mlijeko sklonite sa ringle.
Krem od žumanaca:
Dodajte kristal šećer i vanilin šećer u žumanca i dobro izradite mikserom. Kada su žumanca pobijelila i postala pjenasta isključite mikser. Dodajte brašno i prvo nježno umješajte, pa onda nastavite sa mikserom. Dodajte jednu do dvije kutljače mlijeka pa promješajte smjesu dok se ne sjedini.
Vratite šerpu sa mlijekom na ringlu na malu jačinu i postepeno dolivajte umućena žumanca u mlijeko neprestano mješajući. Krajnji proizvod treba da bude gusti krem, te kuhajte i mješajte sve dok smjesa ne dostigne željenu gustinu, oko 8 minuta. Tokom hlađenja krem će se dodatno zgusnuti, te pazite da ne bude previše gust, a ni previše rijedak.
Kada je krem gotov, odmah ga prelijte preko knedlica od bjelanca i ostavite u frižideru da se desert dobro ohladi.
Ukrasite rendanom čokoladom, sjeckanim oracima, lješnjacima, bademima, voćem…
(Mostarski.ba)









