Starinski recept: Hercegovačka izlivača koja miriše na djetinjstvo

84326

Uživanje u starinskim receptima često nas vraća u djetinjstvo, a hercegovačka izlivača je savršeni primjer takvog jela. Ova ukusna i jednostavna poslastica savršena je za sve one koji žele pripremiti nešto brzo, a istovremeno i štedljivo.

Izlivača je svestrana, jer možete dodati razne sastojke prema svom ukusu – od jaja i pavlake do različitih vrsta sira.

Sastojci

  • 5-6 krompira
  • 1-2 crvena luka
  • šolja brašna
  • voda po potrebi da se zamjesi gusto tijesto
  • sol, biber
  • ulje

Priprema

  • Luk isjeckati i prepržiti na ulju dok ne dobije zlatnu boju.
  • Krompir izrendati i iscijediti.
  • Pomiješati luk i krompir, te posoliti i pobiberiti. Ovu smjesu povezati s bijelim brašnom, dodajući malo ulja i vode prema potrebi.
  • Ukoliko želite, dodajte jaja (pojedini dodaju i prašak za pecivo). Smjesu stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje ili ga pomastili.
  • U rerni, prethodno ugrijanu na 200 stepeni, peći od 30 do 45 minuta, u zavisnosti od debljine izlivače.
  • Gotova je kad ‘porumeni’, a, po želji, poslužite s jogurtom, kajmakom ili sirom…

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Haris Džinović piše knjigu o svom ljubavnom životu: “Vrijeme zaljubljivanja je odavno prošlo”

  • Žestok udar na Egipćanina jer je zbog vjere odbio nositi LGBT traku: “Reklamirao je kockarnice na dresu”

  • Na scenu se vraća Ford Escort Mk1 u restomod formi s benzinskim motorom i ručnim mjenjačem

  • Čemu služi VAR u Bosni i Hercegovini? Gigović u VAR sobi poništio Sarajevu čist gol

  • Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio izmjene zakona o povratu PDV-a na kupovinu prve nekretnine

SB Banner 1

■ Povezano

  • Na scenu se vraća Ford Escort Mk1 u restomod formi s benzinskim motorom i ručnim mjenjačem

  • Na današnji dan 1992. godine poslana je prva SMS poruka u historiji

  • Zašto je ponedjeljak najopasniji dan na gradilištu?

  • Doktori otkrili koju hranu nikada ne bismo smjeli grijati u mikrovalnoj