Categories: Recept 5/7|Published On: 7/3/2024|

Štrudla s orasima

Sastojci

500 g brašna,

1 kesica suhog kvasca,

60 g putera,

1 jaje i

2 žumanca,

60 g šećera,

1 kašika meda,

oko 200 ml mlijeka,

narendana limunova korica,

sol

Za fil: 500 g oraha,

150 g šećera,

1 vanilin šećer,

100 g grožđica,

1 kašičica cimeta,

150 ml vrućeg mlijeka

Priprema: Pekaru zagrijte na 180 stepeni. Kvasac razmutite s malo mlake vode i kašičicom šećera. Pustite da se kvasac aktivira. U jednu posudu stavite brašno pa dodajte žumanca i jaje razmućeno s mlijekom, otopljeni puter, šećer, med, rendanu limunovu koricu i nadošli kvasac. Zamijesite glatko tijesto koje se neće lijepiti. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da udvostruči zapreminu. Sameljite orahe pa ih prelijte vrućim mlijekom, dodajte šećer, grožđice i cimet i dobro izmiješajte. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela pa ih razvaljajte u pravougaonik. Namažite fil pa urolajte u oblik štrudle.

Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite. Premažite otopljenim puterom. Pecite štrudle 40 do 50 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Prohlađene štrudle pospite šećerom u prahu. Prijatno!

(Dnevni avaz)

Related Posts