Štrudla sa džemom

35259

Foto: Ilustracija

Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna (tip 500)
250 ml mlijeka
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)
1/2 kašičice soli
5 kašičice šećera

džem (po izboru)

Za premazivanje 
1 žumance
nekoliko kapi ulja

U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Zamješati glatko tijesto. Možete ga mješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mješajte još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.

Tijesto podijeliti na dva dijela (dvije jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.

(Recepti.com)

Podijeli:
Ispod clanka banner
  • Darko Ćulum se vraća u MUP RS

  • Predstavnički dom BiH usvojio prijedlog Marinka Čavare da se plate isplaćuju u gotovini

  • Abbas pozvao međunarodnu zajednicu da ‘prisili Izrael da prekine agresiju u Gazi’

  • Zmajevi se spremaju za kvalifikacije

  • Kakvo je stanje u Drežnici nakon novih poplava?

SB Banner 1

■ Povezano

  • Zapečena blitva s jajima i sirom

  • Mileram torta

  • Neizostavno jelo u domaćoj kuhinji/Sirnica

  • Banana vafli