Štrudla sa džemom
Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna (tip 500)
250 ml mlijeka
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)
1/2 kašičice soli
5 kašičice šećera
džem (po izboru)
Za premazivanje
1 žumance
nekoliko kapi ulja
U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Zamješati glatko tijesto. Možete ga mješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mješajte još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.
Tijesto podijeliti na dva dijela (dvije jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.
(Recepti.com)
Javni poziv za programe manifestacije “Advent u Mostaru”
U Kosači otvorena izložba fotografija Zorana Filipovića
Podatak za bh. općinu koja je bila pred bankrotom govori koliko su važne velike strane investicije
Apple predstavio novi Iphone, Samsung ih ponovo ismijao: ‘I dalje čekamo’
Sjećate li se Raygun? Najgora olimpijka u historiji proglašena za najbolju breakdancerku svijeta